Na hlavný obsah

Letná sezóna na Slovensku nie je taká dobrá ako sa očakávalo

Slováci dovolenkujú v zahraničí, zahraničných turistov odrádza konflikt na Ukrajine.

Letná sezóna na Slovensku nie je taká dobrá ako sa očakávalo
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Prvá polovica letnej turistickej sezóny na Slovensku nie je ani zďaleka taká dobrá ako podnikatelia očakávali. Záujem o cestovanie do cudziny je vysoký a pokles domácich cítia predovšetkým hoteliéri, kúpeľníci a gastronomický priemysel.

Naopak cestovné kancelárie a agentúry si prišli na svoje. Zahraničných turistov však aj naďalej odrádza konflikt v susednej Ukrajine.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Simona Beňová.

Produkty cestovných kancelárii sa v prvej polovici letnej sezóny z veľkej časti vypredali. Ich počet však bol obmedzený. Tvrdí to prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Roman Berkeš.

Úplne inú situáciu však podľa neho zažívajú cestovné kancelárie, ktoré vozia zahraničnú klientelu na Slovensko.

Podľa neho majú momentálne mimoriadne ťažkú situáciu, dá sa povedať, že ešte ťažšiu ako v pandemických časoch.

„Zahraničie vníma Slovensko ako rizikovú krajinu. Myslím také vzdialenejšie zahraničie, ako napríklad Škandinávia, Spojené štáty a podobné destinácie, z ktorých ľudia cestovali každý rok pravidelne každý rok na Slovensko. V tomto roku cestovné kancelárie hlásili hromadné stornovania plánovaných zájazdov zo zahraničia na Slovensko,“ povedal.

To sa odrazilo aj napríklad v hotelierstve.

„V porovnaní s minulým rokom počet prenocovaní domácich návštevníkov mierne klesá zhruba o 10 až 15 percent. Počet prenocovaní zahraničných návštevníkov nedosahuje ani polovicu z úrovne pred pandémiou,“ vysvetlil prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

Pokles v návštevnosti hotelov asi o jednu tretinu

Aktuálne zažívajú hotely najväčšiu vyťaženosť, tá však podľa neho potrvá len asi dva týždne. Michal Fajin z Asociácie Slovenských kúpeľov hovorí, že zaznamenali pokles v návštevnosti asi o jednu tretinu.

„Zahraniční návštevníci sabotovali slovenské kúpele a nenavštevujú ich. Slováci po otvorení hraníc odišli na dovolenky do zahraničia a kúpele nenavštevujú. Obsadenosť slovenských liečebných kúpeľov v prvej polovici leta je zhruba 50 percent,“ vysvetlil.

Situácia v gastronómii je po 3 vlnách pandémie tragická,

„Na východ od Bratislavy cítiť 40 až 50 percentné poklesy. Podnikatelia tlačia balvan z minulých období. Mnohí likvidujú svoje prevádzky a zatvárajú ich. Myslím si, že mnohí neprežijú do septembra, kedy príde ďalšia vlna.“ povedal prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie Viliam Pavlovský.

Z gastronómie pritom doteraz odišli desaťtisíce ľudí, ktorí sa už naspäť nevrátili. Vzrástla aj cena vstupných surovín, práce, energií a tiež inflácia. Kritická však pre sektor cestovného ruchu bude najmä jeseň.

Je preto podstatné ako sa k tomu postavia jednotlivé ministerstvá. Generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu Tomáš Ondrčka hovorí, že v prípade príchodu ďalšej vlny pandémie sú pripravení.

„Tak už sme vytrénovaní. Jednoducho vieme spracovávať žiadosti. Vedeli by sme ich spracovávať podstatne rýchlejšie. Na odbore štátnej pomoci máme profesionálov, ktorí by vedeli na ďalšiu vlnu veľmi rýchlo zareagovať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál