Na hlavný obsah

Lietadlo muselo núdzovo pristáť, jedného pasažiera oživovali

Cestovanie lietadlom je záťažou na organizmus.

Lietadlo s dovolenkármi, ktorí sa vracali do Košíc – z gréckeho ostrova Rhodos muselo núdzovo pristáť. Jedného z pasažierov oživovali. Na palube bol lekár a okamžite zasiahol.

Primár z nemocnice vo Vyšných Hágoch Peter Šterbák sa lietadlom vracal z dovolenky. Na palube skolaboval starší pán. Lekár neváhal a okamžite začal s masážou srdca.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Našťastie, podarilo sa mu obnoviť vitálne funkcie. Po obnovení obehu zostal pacient v bezvedomí a po dohode s kapitánom lietadla sme núdzovo pristáli v tureckom Izmire,“ hovorí Šterbák.

Slovenského dovolenkára si prevzali záchranári na letisku v Turecku. Lietadlo pokračovalo s nevyhnutným meškaním do Košíc.

„Je to maximálne ojedinelá udalosť ale vždy v takomto prípade dokáže posádka lietadla rýchlo zareagovať a v prípade nevyhnutnej potreby pilot lietadla odkloní let,“ hovorí Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr (SACKA).

Náhly kolaps sa predvídať nedá. Obozretný treba byť najmä pri chronickej chorobe srdca, prípadne po prekonaní cievneho ochorenia mozgu. Alebo pri užívaní liekov na riedenie krvi a sklone k trombózam.

„Pred letom si majú u lekára skontrolovať, či vôbec môžu so svojou diagnózou lietať. Ak je to v poriadku, tak sa nie je čoho báť,“ ozrejmuje František Majerský, prezident Komory zdravotníckych záchranárov.

„Určite to nie sú prirodzené podmienky – vzlet, pristátie lietadla. To sú všetko veci, kde dochádza k rôznym zmenám aj v organizme, je to pre pacienta rizikové, treba to zvážiť so špecialistom,“ dodáva Šterbák.

Poisťovne upozorňujú, že niektoré letecké spoločnosti vyžadujú u rizikových klientov, ešte pred letom, lekárske potvrdenie nie staršie ako 6 až 10 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko