Na hlavný obsah

Litva musí povoliť prepravu tovarov z Ruska do Kaliningradu, tvrdí eurokomisia

Sankcie EÚ sa netýkajú železničnej dopravy.

Litva musí povoliť prepravu tovarov z Ruska do Kaliningradu, tvrdí eurokomisia
Nákladné vlaky na železničnej stanici v Kaliningrade. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v stredu (13. 7.) vydala nové usmernenie ohľadne sankcií na dovoz tovaru do ruskej exklávy Kaliningrad zo zvyšku Ruska. Vyplýva z neho, že Litva musí umožniť tranzit ruského tovaru do Kaliningradskej oblasti po železnici. Sankcie sa podľa EK vzťahujú na cestnú dopravu.

„Cestný tranzit tovarov podliehajúcich sankciám prostredníctvom ruských prepravcov opatrenia EÚ nepovoľujú. Tento zákaz sa nevzťahuje na železničnú dopravu,“ píše sa vo vyhlásení Komisie. Po železnici sa však do Kaliningradskej oblasti môžu z Ruska prepravovať iba nevyhnutné tovary.

Objem prepravovaných tovarov do Kaliningradu musí ostať v rámci priemeru predchádzajúcich troch rokov. Členské štáty majú taktiež dbať na to, aby pri tom nedošlo k obchádzaniu sankcií.

„Tranzit sankcionovaného vojenského tovaru a techniky a tovarov s dvojakým použitím je úplne zakázaný, a to bez ohľadu na spôsob dopravy,“ uvádza sa v oznámení eurokomisie.

EK v tejto súvislosti zdôraznila význam monitorovania obojsmerných obchodných tokov medzi Ruskom a Kaliningradskou oblasťou, aby sa sankcionované tovary nedostali na colné územie EÚ.

Hovorca EK Eric Mamer v reakcii na to, či sa EÚ dohodla s Ruskom na tranzite ruských tovarov cez Litvu do Kaliningradu, ako to tvrdia niektoré ruské médiá, vyhlásil, že takáto dohoda neexistuje.

Brusel vydal toto usmernenie po tom, čo Litva v júni zakázala prepravu sankcionovaného tovaru z Ruska do jeho exklávy aj po železnici. Kaliningradská oblasť na súši obkolesujú členské štáty EÚ – Litva a Poľsko. Rusko nazvalo tento krok Litvy „blokádou“, pričom pohrozilo použitím „nediplomatických“ opatrení.

Sankcie týkajúce sa prepravy ocele a ďalších kovov vstúpili do platnosti 17. júna. Od 10. júla platia sankcie aj pre prevoz alkoholu, cementu a dreva. Od 10. augusta začnú platiť obmedzenia na prevoz uhlia a od 5. decembra aj na ropné produkty.

Vilnius reagoval

Litovské ministerstvo podľa agentúry Reuters v reakcii uviedlo, že usmernenie eurokomisie bude rešpektovať. Predchádzajúce pravidlá však podľa rezortu boli pre Vilnius prijateľnejšie. „Pravidlá pre tranzit do Kaliningradu môžu vyvolať neoprávnený dojem, že západné krajiny zmierňujú svoj postoj a sankčnú politiku proti Rusku,“ píše sa vo vyhlásení.

„Sme si vedomí, že jedným z cieľov Kremľa je rozdeliť transatlantickú jednotu. Litva ostane verná transatlantickému partnerstvu a bude sa riadiť jednotnou a koordinovanou politikou Európskej únie,“ vyhlásil rezort.

Podľa bývalého litovského premiéra a v súčasnosti poslanca Európskeho parlamentu Andriusa Kubiliusa bude Kremeľ teraz zrejme stupňovať tlak na Brusel aj pobaltské štáty.

„Od začiatku sme varovali, že najväčšie nebezpečenstvo je, ak bude mať Kremeľ pocit, že sa mu podarilo vystrašiť Európsku komisiu,“ povedal Kubilius v rozhlasovom vysielaní LRT. Dodal, že Moskva sa môže pokúsiť zatlačiť na otvorenie úplne voľného tranzitu do Kaliningradskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet