Na hlavný obsah

Litva obmedzila prepravu ďalších tovarov z Ruska do Kaliningradu

Odvoláva sa na sankcie EÚ.

Litva obmedzila prepravu ďalších tovarov z Ruska do Kaliningradu
Vlak smerujúci z Litvy do ruského Kaliningradu. Foto: TASR/AP

Litva v súlade so sankciami Európskej únie rozšírila obmedzenia na prevoz tovaru cez svoje územie do ruskej kaliningradskej enklávy, informovala v pondelok (11. 7.) agentúra Reuters.

Opatrenie sa po novom vzťahuje na alkohol, cement a drevo, uviedol hovorca litovskej colnej správy. Gubernátor Kaliningradskej oblasti následne v reakcii navrhol kompletný zákaz tranzitu tovaru medzi všetkými tromi pobaltskými štátmi a Ruskom.

Obmedzenie prepravy ďalších druhov tovaru do ruskej oblasti pri Baltskom mori podľa litovských médií zodpovedá sankčnému balíku EÚ, ktorý členské štáty prijali 8. apríla v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine.

Tranzit tovaru do Kaliningradskej oblasti je predmetom diplomatických sporov medzi Moskvou a Vilniusom od polovice júna. Litva minulý mesiac zakázala cez svoje územie do ruskej enklávy prepravovať tovar, na ktorý sa vzťahujú protiruské sankcie európskeho bloku.

Rusko obmedzenie tranzitu označuje za blokádu a už skôr Vilnius varovalo, že podnikne tvrdé odvetné opatrenia.

Litovské ministerstvo zahraničia na svojich stránkach podľa spravodajského serveru Delfi zdôraznilo, že pozemnú dopravu medzi Kaliningradskou oblasťou a iným ruským územím nezablokovali.

„Preprava ľudí a tovarov, ktoré nepodliehajú sankciám EÚ, pokračuje. Litva na túto prepravu neuvalila žiadne jednostranné, individuálne alebo dodatočné sankcie,“ uviedlo ministerstvo.

Moskovské protiopatrenia

Gubernátor Kaliningradskej oblasti Anton Alichanov na telegrame upozornil, že Litva nezaviedla nové sankcie, len vstúpili do platnosti predtým schválené únijné opatrenia. Zároveň však navrhol, aby Moskva na obmedzenia odpovedala vlastným zákazom.

„Ako odvetné opatrenie navrhujeme kompletný zákaz pohybu tovaru (vrátane tranzitného z tretích krajín) medzi tromi pobaltskými štátmi a Ruskom,“ napísal Alichanov. Toto opatrenie by však podľa neho neplatilo pre Kaliningrad.

Kaliningradská oblasť, vkliesnená medzi Poľsko a Litvu, dostáva dodávky tovaru z Ruska po železnici a po ceste cez litovské územie. S ostatnými časťami Ruska má ale tiež námorné spojenie.

Na konci júna sa objavili informácie, že predstavitelia EÚ smerujú ku kompromisnej dohode s Vilniusom s cieľom zmierniť spor s Moskvou. Podľa zdrojov agentúry Reuters však mala Litva silné výhrady k riešeniu, ktoré by sa dalo považovať za ústupok Rusku.

Putin a Lukašenko

Obmedzenie tranzitu do Kaliningradskej oblasti bolo v pondelok aj súčasťou telefonátu ruského prezidenta Vladimira Putina a bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, píše Reuters.

„Dôraz kládli na situáciu v súvislosti s nezákonnými obmedzeniami, ktoré Litva uvalila na tranzit tovaru do Kaliningradskej oblasti,“ uviedol Kremeľ na margo stretnutia lídrov. Dodal, že v tejto súvislosti „sa diskutovalo o niektorých možných spoločných krokoch“.

Lídri hovorili tiež o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine a o ruských energetických dodávkach do Európy, priblížil Minsk. 

Litva s Ruskom okrem Kaliningradu nesusedí, hranice ale zdieľa s Bieloruskom. Bielorusko je ruským spojencom v konflikte na Ukrajine. Vojny sa priamo nezúčastňuje, poskytlo však ruským silám k útoku na Ukrajinu svoje územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet