Na hlavný obsah

Lotyšsko žiada EÚ, aby Rusko označila za sponzora terorizmu

Šéf lotyšskej diplomacie to povedal po útokoch na väznicu Olenivka.

Lotyšsko žiada EÚ, aby Rusko označila za sponzora terorizmu
Satelitná snímka väznice Olenivka. Foto: TARS/AP

Európska únia by mala označiť Rusko za sponzora terorizmu, uviedol v dnešnom rozhovore s webom Politico lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs. Vyjadril sa tak po tom, čo pri piatkovom (29. 7.) útoku na väznicu Olenivka v Doneckej oblasti na okupovanej východnej Ukrajine zahynuli desiatky ukrajinských vojnových zajatcov.

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak dnes (31. 7.) uviedol, že novozverejnené satelitné snímky Olenivky svedčia o tom, že útok spáchalo Rusko. Moskva oznámila, že na vyšetrenie útoku oficiálne prizvala OSN a Červený kríž.

Vzájomné obvinenia

Z útoku na väzenie sa vzájomne obviňujú obe strany konfliktu. Rusko a predstavitelia samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR) tvrdia, že ukrajinská armáda ostreľovala územie, ktoré na východe krajiny ovládajú, a zasiahla pritom väznicu. Pri útoku podľa DNR zomrelo 53 ukrajinských vojnových zajatcov.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl z útoku už skôr obvinil ruské invázne sily. Moskva sa podľa neho týmto spôsobom snaží Kyjev obviniť z vojnových zločinov a zároveň skryť mučenie a popravy väzňov.

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Podoljak dnes na twitteri napísal, že satelitné snímky väznice ukazujú, že poškodená bola len jedna budova väzenského komplexu, do ktorej boli krátko pred incidentom sústredení ukrajinskí vojnoví zajatci. Analýza fotografie naznačuje explóziu vo vnútri tejto budovy, dodal Podoljak.

Vojnoví zajatci nesmú byť cieľom útoku

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) vo svojom stanovisku upozornil, že vojnoví zajatci nesmú byť cieľom útoku, a požiadal o prístup na miesto, okrem iného, aby pomohol s evakuáciou a ošetrením zranených. V sobotu MVČK sa na sociálnej vyjadril, že jeho žiadosti zatiaľ nebolo vyhovené.

Dnes (31. 7.) Rusko oznámilo, že Červený kríž a OSN oficiálne pozvalo na vyšetrenie incidentu. „Ruská federácia v záujme objektívneho vyšetrovania útoku na väzobnú väznicu v Olenivke, ktorý viedol k smrti veľkého počtu ukrajinských vojnových zajatcov, oficiálne pozvala expertov z OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Sankcie pre teroristický štát

Lotyšský minister zahraničia Rinkévičs myslí, že Európa musí znásobiť svoje úsilie o izoláciu Ruska. „Vidíme brutalitu ruských síl, ktorá sa po pravde podobá brutalite Islamského štátu (IS), ktorý sme vždy teroristickou organizáciou nazývali,“ vyhlásil Rinkévičs. „Hovorme na rovinu,“ dodal.

Jediným spôsobom, ako sa posunúť vpred, je posilniť súčasnú stratégiu, teda podporovať Ukrajinu a posielať jej viacvojenskej pomoci,“ vyhlásil Rinkévičs. Vyzval tiež na konfiškáciu majetku ruskej vlády a na obmedzenie vydávania víz pre Rusov, s výnimkou humanitárnych dôvodov.

Spoločnosť to musí pocítiť,“ zdôraznil Rinkévičs s argumentom, že väčšina Rusov politiku Kremľa podporuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet