Na hlavný obsah

Maďarsko nakúpi od Ruska ďalší plyn

Oznámil to maďarský minister zahraničných vecí počas neohlásenej návštevy Moskvy.

Maďarsko nakúpi od Ruska ďalší plyn
Na archívnej snímke maďarská vlajka, ktorú vztyčujú na Kossuthovom námestí . Foto: TASR

Maďarsko vedie vlastnú politiku ohľadom plynu. Od Ruska nakúpi 700 miliónov kubických metrov suroviny nad vopred dohodnutými kvótami. V Moskve sa na tom dohodli maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjártó a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Rokovaní sa zúčastnil aj minister priemyslu a obchodu, vicepremiér Denis Manturov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

„Vzhľadom na krízu s energetickými surovinami cíti maďarská vláda povinnosť zaistiť pre krajinu a pre hospodárstvo plyn, ale aby aj rodiny mali čím variť, kúriť a mali teplú vodu…“ Odôvodnil svoju vopred neoznámenú cestu do Moskvy minister Szíjjártó.

Informoval, že doplnenie zásob plynu v Maďarsku pokračuje podľa plánu, momentálne dosahuje naplnenosť zásobníkov vyše 27 % ročnej spotreby, kým európsky priemer je 17 %. Počas obdobia krízy sú tieto hodnoty nepostačujúce.

Maďarsko potrebuje pre svoje bezpečné zásobovanie – okrem už zazmluvneného množstva – ešte 700 miliónov kubických metrov plynu. Bez ruských dodávok ich však nevie zabezpečiť.

Maďarsko urobilo prípravy na prijímanie tohto objemu. Plyn môže prúdiť po južnej trase zo Srbska, ale aj cez „plynový konektor“ zo Slovenska, i v smere z Rakúska. Denne môže tak do Maďarska prúdiť takmer 20 miliónov kubických metrov plynu.

„Kapacity sú pripravené a vláda odsúhlasila aj financie na nákup plynu. Nesmie však chýbať ani politická dohoda,“ dodal minister Szíjjártó v Moskve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál