Na hlavný obsah

Maxwellová, odsúdená za účasť na sexuálnom zneužívaní, sa odvolala

Právnici hovoria o nedostatku dôkazov.

Maxwellová, odsúdená za účasť na sexuálnom zneužívaní, sa odvolala
Skeč odsúdenej Ghislaine Maxwellovej počas výpovede pred súdom. Foto: TASR/AP

Britka Ghislaine Maxwellová sa vo štvrtok (7. 7.) proti rozsudku a výške trestu odvolala. Informujú o tom svetové agentúry. Koncom júna ju v USA odsúdili na 20 rokov väzenia za napomáhanie finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi k sexuálnemu zneužívaniu násťročných dievčat.

Odvolanie Maxwellovej, ktoré podali deväť dní po tom, ako sudkyňa Alison Nathanová oznámila výšku trestu, sa očakávalo. Jej právnici tvrdili, že rozsudok nie je podložený dostatkom dôkazov, ktoré by svedčili o tom, že Maxwellová je bezpochyby vinná.

Zároveň argumentovali tým, že prokurátori s obžalobou čakali príliš dlho. Jeden člen poroty vraj neuviedol, že ho v detstve sexuálne zneužívali. Právnici tiež tvrdili, že Maxwellová sa stala obetným baránkom za Epsteinove zločiny. Sudkyňa Nathanová tieto námietky v apríli zamietla.

Odvolací proces teraz pravdepodobne potrvá niekoľko mesiacov, možno aj dlhšie, píše agentúra Reuters.

Verdikt prišiel takmer presne dva roky po tom, ako americký FBI oznámilo zatknutie Maxwellovej v štáte New Hampshire. Dcéra mediálneho magnáta Roberta Maxwella potom viac ako rok čakala vo väzbe na proces, ktorý sa skončil rozhodnutím o jej vine.

V decembri minulého roka 60-ročnú Maxwellová ju uznali za vinnú z toho, že v rokoch 1994 až 2004 nalákala štyri dievčatá, aby ich mohol jej vtedajší priateľ Epstein sexuálne zneužívať. Porota ju uznala za vinnú z obchodovania so sexom, zločinného spiknutia a prepravy maloletej s cieľom vykonávať nezákonné sexuálne aktivity.

Epstein, už skôr uznaný vinným zo sexuálnych zločinov, v auguste 2019 spáchal samovraždu v newyorskom väzení, kde čakal na súdny proces.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet