Na hlavný obsah

Medzinárodný osvienčimský výbor kritizoval Orbána za reč o miešaní rás

Jeho prejav má byť hlúpy a nebezpečný.

Medzinárodný osvienčimský výbor kritizoval Orbána za reč o miešaní rás
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Medzinárodný osvienčimský výbor v utorok (26. 7.) vyhlásil, že je „zdesený“ prejavom maďarského premiéra Viktora Orbána o „nezmiešanej maďarskej rase“.

Vyzval Európsku úniu, aby sa dištancovala „od takýchto rasistických náznakov“, uviedla agentúra AFP. Orbána už skôr kritizovala aj federácia maďarských židovských obcí či maďarská opozícia.

Maďarská vláda sa v utorok prostredníctvom svojho hovorcu ohradila proti „nesprávnej interpretácii“ premiérových výrokov. A to „ľuďmi, ktorí zjavne nechápu rozdiel medzi zmiešaním rôznych etnických skupín v židovsko-kresťanskej spoločnosti a miešaním národov rôznych civilizácií“.

Prejav nacionalistického vodcu je „hlúpy a nebezpečný“. Preživším holokaustu pripomína „temné časy ich vlastného vylúčenia a prenasledovania“, zareagoval podpredseda osvienčimského výboru Christoph Heubner.

Vyzval rakúskeho kancelára Karla Nehammera, ktorý bude vo štvrtok (28. 7.) Orbánovým hostiteľom vo Viedni, aby vystúpil v mene EÚ. Podľa Heubnera treba „prinútiť svet, aby pochopil, že pán Orbán v Európe nemá budúcnosť,“ ktorej hodnoty „vedome popiera“.

Orbán v sobotňajšom (23. 7.) prejave v rumunskom Sedmohradsku, kde žije početná maďarská menšina, znovu odmietol „multietnickú“ spoločnosť. „Nechceme byť miešancami,“ zmiešanými s „Neeurópanmi“, povedal.

Tvrdil tiež, že krajiny, kde spolu žijú európske a mimoeurópske národy, „už nie sú národy, ale konglomeráty národov“.

Orbán aj v minulosti predniesol podobné poznámky, ale vyvaroval sa výrazu „rasa“.

Narážal aj na plynové komory

Premiér tiež preniesol narážku na nacistické plynové komory, keď kritizoval plán Európskej komisie znížiť európsky dopyt po plyne o 15 percent.

„Nechápem, ako k tomu môžu členské štáty donútiť, hoci v tejto oblasti existuje nemecké know-how, ako ukázala minulosť,“ uviedol.

Proti tomu sa postavila aj maďarská židovská komunita. „Na našej planéte žije mnoho rôznych druhov. Ale na tejto Zemi žije iba jeden druh, ktorý (chodí) na dvoch nohách, pracuje, hovorí a niekedy aj rozmýšľa: Homo sapiens sapiens. Táto rasa je jedna a nedeliteľná,“ uviedol maďarský vrchný rabín Róbert Frölich.

Rumunský minister zahraničia Bogdan Aurescu odsúdil Orbánove „nápady“ ako „neprijateľné“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet