Na hlavný obsah

Mikuláš Dzurinda sa stal členom medzinárodnej skupiny zaoberajúcej sa bezpečnosťou Ukrajiny

Tá by mala slúžiť na konzultáciu pre ukrajinské vedenie.

Mikuláš Dzurinda sa stal členom medzinárodnej skupiny zaoberajúcej sa bezpečnosťou Ukrajiny
Ilustračná snímka-Mikuláš Dzurinda. Foto: TASR/MTI

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda sa stal členom medzinárodnej pracovnej skupiny zaoberajúcej sa bezpečnostnými garanciami pre Ukrajinu. Podľa jeho slov by mala slúžiť ako konzultačná platforma ukrajinského politického vedenia.

„Ukrajina vzdoruje vojenskej agresii Ruska, ale jej politické vedenie premýšľa aj o povojnovom vývoji Ukrajiny,“ uviedol Dzurinda, ktorý informáciu potvrdil. Dodal, že Ukrajina by mala dostať od medzinárodného spoločenstva také bezpečnostné garancie, ktoré jej umožnia povojnovú obnovu a udržateľný rozvoj.

Zakladateľom skupiny je bývalý šéf NATO


„Keď sa táto vojna skončí, Ukrajina bude potrebovať spoľahlivé a účinné bezpečnostné záruky od spojeneckých krajín,“ píše sa v tlačovom vyhlásení skupiny zverejnenom na webstránke medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Rasmussen Global, ktorú založil dánsky expremiér a bývalý šéf NATO Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen je zároveň aj spolupredsedom uvedenej medzinárodnej pracovnej skupiny. Jej prvé stretnutie sa konalo v nedeľu v Kyjeve. Záruky by mali zabrániť tomu, aby v budúcnosti došlo k ďalšej agresii zo strany Ruskej federácie.


Členmi skupiny sú niekdajší vrcholoví politici a predstavitelia zahraničnopolitických inštitútov z Ukrajiny, USA, Poľska, Francúzska, Talianska, Nemecka, Švédska či Austrálie. Spoločne s Rasmussenom jej predsedá vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Podľa Rasmussena zmyslom tejto skupiny je nájsť pracovný model, ktorý môže do budúcnosti zaistiť nezávislosť a bezpečnosť Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko