Na hlavný obsah

Minimálna mzda v budúcom roku porastie nad rámec zákona. Zvýši sa na 700 eur

Dohodli sa na tom sociálni partneri.

Minimálna mzda v budúcom roku porastie nad rámec zákona. Zvýši sa na 700 eur
Sociálni partneri na tlačovej konferencii k minimálnej mzde 2023. Foto: TASR

Sociálni partneri po prvý raz v histórii dospeli k spoločnej dohode na zvýšení minimálnej mzdy. V budúcom roku stúpne na 700 eur zo súčasných 646 eur.

Prihliadali pri tom najmä na aktuálnu situáciu a výrazný nárast inflácie. Navrhovaná sadzba má podľa nich pomôcť eliminovať negatívny dosah na slovenské domácnosti.

Všetci sociálni partneri sa zhodli na tom, že v súčasnej situácii musí výška minimálnej mzdy zohľadňovať možné negatívne dosahy na zamestnancov a domácnosti. Zároveň však musí prihliadať na nepriaznivú situáciu, v ktorej sa nachádza podnikateľské prostredie a rešpektovať reálne možnosti slovenských zamestnávateľov,“ uviedli spoločnom stanovisku.

Po prvý raz v histórii sa výška minimálnej mzdy stanoví na základe konsenzu zamestnávateľov a odborárov. Zákonný automat sa tým pádom neuplatní.

„Spoločný návrh minimálnej mzdy vo výške 700 eur počíta so zvýšením nad rámec zákona, a to aj napriek neľahkej a nestabilnej situácii, v ktorej sa zamestnávatelia a ich zamestnanci nachádzajú. Je jasným dôkazom toho, že zodpovedný sociálny dialóg má zmysel. Veríme, že aj týmto spôsobom politikom i verejnosti vysielame jasný signál, že práve vecná diskusia, schopnosť počúvať a otvorenosť ku kompromisom sú tým, čo dnes naša krajina potrebuje azda najviac,“ zdôraznili členovia tripartity.

V zmysle príslušného zákona musí vláda zhodu sociálnych partnerov rešpektovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika