Na hlavný obsah

Ministerstvo kultúry chce zmeniť fungovanie umeleckých fondov

Umelci sú zo zákona povinní platiť fondom príspevok vo výške 2 %.

Umelci a autori musia zo zákona platiť fondom príspevok vo výške 2 % zo svojich honorárov. Z peňazí, ktoré fond vyberie, by mal podporovať autorov v ich tvorbe. Ak by povinnosť zrušili natrvalo, fondy by sa dostali do finančnej straty.

„To je strata na podpore autorov vo výške asi 850 000 eur. Tieto prostriedky sa vrátili umelcom, z toho fond nežil. To sa vrátilo v týchto formách podpory, čo sa týka Literárneho fondu,“ vraví Ladislav Serdahély, riaditeľ Literárneho fondu.

,,V prípade Hudobného fondu dvojpercenté príspevky sú zhruba 100 000 až 110 000 eur ročne,“ doplnil Matúš Jakabčic, riaditeľ Hudobného fondu: „Najpodstatnejšou zložkou je odštep z koncesionárskych poplatkov a potom príjem z vydavateľskej činnosti.“

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová však vraví, že reflektujú požiadavky umeleckej obce. „Umelecká obec dlhodobo vyzýva na zrušenie príspevkov príjemcov autorských a umeleckých odmien. Tvrdia, že ide o dodatočné zaťaženie ich príjmov.“

„Mňa sa to týka už štvrť storočia, keď mi vyšla prvá poviedka v časopise. Z úplne všetkých honorárov platím vlastne dane dvakrát, klasicky daňové priznanie plus povinné dve percentná. Takto som za to štvrťstoročie odviedol značnú sumu. V podstate spätne som nedostal takmer nič, sťažuje sa Michal Hvorecký, spisovateľ, prekladateľ, publicista.

,,Každý jeden môj honorár prišiel o dve percentá. Nikdy som od nich nič nedostala, tuším, že pred rokmi som dostala ďakovný list,“ poznamenala Magda Vášaryová, herečka, spisovateľka a politička.

,,Rada Hudobného fondu si myslí, že dvojpercentný príspevok nie je dobrou formou financovania fondu, lebo zaťažuje umelcov,“ konštatuje Matúš Jakabčic.

Rezort kultúry tiež avizuje, že verejnoprávne umelecké fondy zriadené zákonom čaká reforma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko