Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva chce regulovať zisk zdravotných poisťovní

Zaviesť chce tzv. optimálny výsledok hospodárenia.

Ministerstvo zdravotníctva chce regulovať zisk zdravotných poisťovní
Na snímke ministerstvo zdravotníctva. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce upraviť súčasný systém nakladania so zdravotnými odvodmi. Zaviesť chce tzv. optimálny výsledok hospodárenia, ktorý má zabezpečiť reguláciu zisku zdravotných poisťovní.

Zmeny má priniesť novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania. „Regulácia spočíva v skutočnosti, že v prípade dosiahnutia zisku vyššieho ako je optimálny hospodársky výsledok, bude musieť byť suma, o ktorú skutočný zisk presahuje optimálny hospodárky výsledok, použitá iba na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre poistencov zdravotnej poisťovne,“ uvádza ministerstvo v materiáli.

Názor zdravotných poisťovní sa líši

Zámer už skôr kritizovala súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Snaha o ďalšiu reguláciu zisku zdravotných poisťovní podľa nej neprinesie nič pacientom, zdravotnému systému ani zdravotníkom.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zámer uvítala s tým, že má priniesť transparentnosť v prerozdeľovaní verejných zdrojov. A to tak, aby boli všetky od poistencov použité na zdravotnú starostlivosť.

Analytik INESS Martin Vlachynský v tejto súvislosti skonštatoval, že pacienta nezaujíma zisk zdravotnej poisťovne, ale kvalita a rozsah služieb, ktoré mu nakúpi.

Podotkol, že namiesto toho, aby ministerstvo vytvorilo kvalitné prostredie na súperenie zdravotných poisťovní, vyťahuje zástupné témy, ako zákaz zisku, obmedzenie zisku či primeraný zisk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko