Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva spustilo očkovanie štvrtou dávkou

Zatiaľ sa to týka ľudí nad 50 rokov.

Ministerstvo zdravotníctva spustilo očkovanie štvrtou dávkou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v stredu (20. 7.) spustilo očkovanie druhou posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu. A to pre všetkých záujemcov starších ako 50 rokov.

Od budúceho týždňa sa prihlasovanie spustí aj pre imunokompromitovaných pacientov od 12 rokov. Rezort o tom informuje na svojej webovej stránke.

Počet prípadov ochorenia naprieč Európou rastie. Krajiny vrátane Slovenska zatiaľ nezaznamenávajú zvýšený nápor na zdravotníctvo.

„Je to spôsobené viacerými faktormi, pričom jedným z kľúčových je vysoká miera zaočkovanosti populácie. A to najmä tej rizikovej. Keďže však imunita po očkovaní postupom času slabne, rastie počet osôb, ktoré sa môžu vírusom SARS-CoV-2 nakaziť,“ uvádza.

Očkovanie zostáva najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom koronavírusu, hospitalizáciou či úmrtím. Aj to je dôvod, prečo MZ SR otvára možnosť podania ďalšej dávky vakcíny.

Požiadať o očkovanie druhou booster dávkou teda môžu:

  •  všetky osoby staršie ako 50 rokov – ihneď,
  • imunokompromitovaní pacienti od 12 rokov –  od budúceho týždňa.

Odstup od podania tretej dávky (prvý booster) musí byť aspoň štyri mesiace alebo tri mesiace od prekonania ochorenia.

Záujemcom o očkovanie sa podá vakcína Comirnaty od spoločnosti Pfizer–BioNTech. A to bez ohľadu na ich predchádzajúce vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko