Na hlavný obsah

Do obnovy hradov chce rezort kultúry zapojiť aj rómsku menšinu

Pôjde o podporu takmer 8,2 milióna eur.

Do obnovy hradov chce rezort kultúry zapojiť aj rómsku menšinu
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Foto: TASR

Ministerstvo kultúry (MK) SR spúšťa novú formu podpory. Ide o národný projekt, pri ktorom sa na obnove pamiatok bude spolupracovať s marginalizovanými rómskymi komunitami.

Celkovo pôjde o podporu z eurofondov vo výške takmer 8,2 milióna eur. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) v piatok (15. 7.).

Nový národný projekt je pokračovaním úspešnej dlhoročnej iniciatívy obnovy hradov, ktorá bola predtým zameraná na podporu nezamestnaných.

Tento rok rezort kultúry do obnovy pamiatok zapojí aj ľudí z marginalizovaných rómskych komunít. Pôjde predovšetkým o osoby ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. V rokoch 2022 až 2023 teda pomôžu pamiatkam na Slovensku.

Rómska menšina zároveň dostane pracovné príležitosti na všetkých úrovniach pri ich obnove. Pôjde o pracovné miesta od pomocných pracovníkov, odborných pracovníkov, koordinátorov a majstrov, to znamená od základných, cez stredné až po vyššie pracovné funkcie pri danej obnove.

Obnoviť by mohli 20 pamiatok

Podporu by mohlo získať približne 20 pamiatok, na ktorých obnove je možné zamestnať až 480 ľudí. Podmienkou je, aby aspoň 60 percent zamestnaných pochádzalo z prostredia marginalizovaných rómskych komunít.

Množstvo pracovníkov zamestnaných na obnove danej pamiatky bude závisieť podľa jej veľkosti1. Pamiatka do veľkosti pol hektára môže zamestnať až 15 zamestnancov. Ak bude väčšia ako pol hektára, tak môže zamestnať do 30 zamestnancov.

Ministerstvo zjednodušilo proces podávania žiadostí, pričom pre záujemcov zriadilo aj informačný seminár.

Žiadatelia sa budú môcť prihlásiť do 26. júla prostredníctvom formulára na jeho webových stránkach. Záujemci budú mať možnosť spätnej refundácie oprávnených výdavkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko