Na hlavný obsah

Moskva sa podľa amerických spravodajských služieb chystá anektovať okupovaný juh

Čo sa s regiónmi chystá spraviť zatiaľ nie je jasné.

Moskva sa podľa amerických spravodajských služieb chystá anektovať okupovaný juh
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko už na Ukrajine nemá záujem len o obsadenie Donbasu. Vyhlásil to šéf diplomacie Sergej Lavrov. Podľa neho mierové rokovania v súčasnosti nemajú zmysel.

Moskva sa podľa amerických spravodajských služieb chystá anektovať okupovaný juh. CIA v protiklade so špekuláciami zároveň najnovšie hovorí, že Vladimir Putin nie je vážne chorý.

Rusko podľa šéfa jeho diplomacie Sergeja Lavrova rozširuje ciele invázie a okrem dobytia Donecka a Luhansku chce pokračovať aj smerom na juh Ukrajiny.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Ruský minister zahraničných vecí v rozhovore pre agentúru RIA Novosti povedal, že dôvodom zmeny pôvodných plánov sú dodávky západných zbraní na Ukrajinu. A to predovšetkým amerických salvových raketometov, ktoré majú s určitým typom munície dostrel až na ruské územie.

Moskva preto musí podľa politika obsadiť aj okupovanú Chersonskú oblasť, čiastočne okupovanú Záporožskú oblasť a ďalšie územia.

Cherson bolo prvé veľké ukrajinské mesto, ktoré ešte začiatkom marca padlo do rúk útočníka. Z oblasti odvtedy prichádzajú správy o snahách dosadených úradníkov usporiadať referendum o ďalšom politickom smerovaní.

Čo chce Moskva robiť s južnými regiónmi?

Podľa riaditeľa thinktanku Adapt Institute Mateja Kandríka nie je zatiaľ jasné, či sa chce Moskva vydať cestou uznania bábkových štátnych útvarov po vzore samozvaných ľudových republík v Donbase, alebo priameho včlenenia južných regiónov do Ruskej federácie, podobne ako to urobila pred ôsmimi rokmi s polostrovom Krym.

Ani v jednom prípade by to však podľa neho nebol jednoduchý proces.

„Zoberiete kus územia . Musíte ho vstrebať do vlastného štátu s vlastným právnym poriadkom. (Je v tom zahrnutá) polícia, vyšetrovanie, služby, úrady, kompletná zmena administratívy. Sú to (aj) úradníci, učitelia a lekári. Až potom (riešite) detaily ako zmeny školského systému, nové učebnice a tak ďalej. Tam (následne) ide aj o inžinierske siete a prepojenie na energie,“ uviedol.

Na možné plány Ruska usporiadať v okupovaných častiach Ukrajiny zmanipulované referendá upozorňujú spravodajské služby v Spojených štátoch. Riaditeľ americkej CIA William Burns sa vyjadril tiež k zdravotnému stavu prezidenta Vladimira Putina Ten podľa špekulácií trpí onkologickým ochorením alebo parkinsonovou chorobou.

Na otázku, či je šéf Kremľa skutočne chorý, odpovedal, že je zrejme úplne zdravý. Za smiechu publika dodal, že možno až príliš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál