Na hlavný obsah

Muž napadol republikánskeho kandidáta na guvernéra amerického štátu New York

Páchateľ vystúpil na pódium a kandidáta sa pokúsil bodnúť.

Muž napadol republikánskeho kandidáta na guvernéra amerického štátu New York
Republikánsky kandidát na guvernéra amerického štátu New York Lee Zeldin. Foto: WikiMedia/voľné dielo

Kandidát republikánskej strany na guvernéra amerického štátu New York Lee Zeldin bol vo štvrtok (21.7.2022) napadnutý na voličskom mítingu. Na jeho pódium vstúpil muž, ktorý zrejme chcel politika pobodať. Zeldin vyviazol bez zranení, páchateľ bol rýchlo spacifikovaný a zatknutý.

„Som v poriadku,“ napísal guvernérsky kandidát na twitteri krátko po incidente.

Zeldin vo štvrtok večer rečnil pri meste Rochester na severozápade New Yorku. V istom momente k nemu pristúpil muž v slnečných okuliaroch a šiltovke pre veteránov vojny v Iraku. Útočník vztiahol ruku so špicatým čiernym predmetom k Zeldinovej tvári, načo ho politik chytil za zápästím. Muž potom Zeldinovi trikrát povedal „skončil si“, kým ho ďalší ľudia stiahli k zemi.

Polícia páchateľa identifikovala ako 43-ročného Davida Jakubonisa s bydliskom na predmestí Rochesteru. Obvinila ho z napadnutia druhého stupňa, možný motív činu však neposkytla.

„Toto nie je v poriadku,“ reagoval Zeldin, ktorý momentálne štát New York zastupuje v americkej Snemovni reprezentantov. „Politické účty by sa mali vybavovať vo volebných miestnostiach, nie na pódiu pri zastávkach kampane a snahou násilne útočiť na kandidátov, s ktorými nesúhlasíte,“ dodal.

Správanie útočníka odsúdila aj jeho súperka pre novembrové voľby a existujúca guvernérka za Demokratickú stranu Kathy Hochulová. Pre podobné násilie „nie je v New Yorku miesto“, napísala na twitteri.

Hochulová pred voľbami čelí kritike svojho súpera, že ona a jej spolupracovníci nesú vinu za rastúcu kriminalitu vo štvrtom najľudnatejšom štáte USA. Podľa denníka The New York Times Zeldin urobil z kriminality ústredný motív svojej kampane a bezpečnostnú situáciu v New Yorku označuje za „apokalyptickú“. „Som odhodlaný rovnako ako predtým priložiť ruku k dielu a urobiť New York znovu bezpečným,“ uviedol po štvrtkovom incidente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet