Na hlavný obsah

Múzeum Andyho Warhola zrejme príde o peniaze na rekonštrukciu

Bývalá vláda schválila na rekonštrukciu vyše sedem miliónov eur.

Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach žiadalo o navýšenie peňazí na rekonštrukciu, teraz zrejme príde aj o to, čo už dostalo.

Rezort financií predložil na rokovanie vlády návrh zrušiť uznesenie o poskytnutí dotácie, ktorú schválila bývalá vláda. Ceny stavebných materiálov stúpajú, schválené peniaze stačiť nebudú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Bývalá vláda schválila na rekonštrukciu vyše sedem miliónov eur. Podľa riaditeľa múzea Martina Cubjaka bolo náročné presvedčiť ministrov, že je rekonštrukcia potrebná.

Na snímke vizuál Warholovho múzea.
Na snímke vizuál Warholovho múzea. Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Celá genéza alebo celý vývoj tohto projektu má mnoho rôznych úsmevných príhod. Celá idea tejto rekonštrukcie múzea začínala niekde pri sume 25 000 eur,“ ozrejmil Martin Cubjak.

Napokon však peniaze stačiť nebudú. Samosprávny kraj síce vyhlásil súťaž, no zároveň požiadal o navýšenie pôvodne schválenej sumy. Podľa analýzy je potrebných takmer 13 miliónov eur.

Rezort financií reaguje, že kraj mal súťaž vyhlásiť skôr a predložil na rokovanie vlády návrh zrušiť uznesenie o poskytnutí dotácie.

Na smímke diela Andyho Warhola.
Na smímke diela Andyho Warhola.Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Iba tri mesiace dozadu vyhlásili kompetentní v tejto veci verejné obstarávanie, pričom čas mali dva a pol roka. Medzitým stúpli náklady na rekonštrukciu o 80 percent. Za tieto prostriedky už, žiaľ, nevedia splniť účel poskytnutia dotácie,“ píše sa v stanovisku rezortu financií.

Kraj oponuje, že kompletnú dokumentáciu stavby mal až vo februári tohto roka. „Verejné obstarávanie sme vyhlásili ihneď, ako to bolo možné. Pri dnešnom poznaní môžeme povedať, že ani vyhlásenie obstarávania v skoršom termíne by situáciu neriešilo a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, by sme tu dnes mali rozostavanú stavbu, ktorú by dodávateľ nebol  schopný dokončiť,“ oponuje Daša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny