Na hlavný obsah

Na čelo britskej vlády sa postaví Rishi Sunak alebo Liz Trussová

Konečné rozhodnutie sa verejnosť dozvie 5. septembra.

Na čelo britskej vlády sa postaví Rishi Sunak alebo Liz Trussová
Na snímke vľavo bývalý minister financií Rishi Sunak a vpravo súčasná ministerka zahraničia Liz Trussová. Foto: ČTK/ZUMA/Martyn Wheatley

Budúcim lídrom Konzervatívnej strany a britským premiérom bude buď bývalý minister financií Rishi Sunak, alebo súčasná ministerka zahraničia Liz Trussová. Po stredajšom (20. 7.) hlasovaní konzervatívnych poslancov vypadla námestníčka ministerky obchodu a niekdajšia ministerka obrany Penny Mordauntová.

Sunak rovnako ako v predchádzajúcich kolách dostal najviac hlasov (137). Trussovú podporilo 113 konzervatívcov, Mordauntovú 105. Výsledky oznámil predseda parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady.

Meno nového britského premiéra sa verejnosť dozvie 5. septembra. Dvaja zvyšní kandidáti sa teraz budú uchádzať o priazeň členskej základne Konzervatívnej strany naprieč celou Britániou. Asi 200 000 konzervatívcov rozhodne, koho z dvojice by radšej videli na čele vlády.

Johnson dostal na rozlúčku zbierku kníh

Johnson v stredu (20. 7.) svojho nástupcu vyzval na zníženie daní a obmedzovanie regulácií „kde to len bude možné“.

„Pomohli sme, ja som pomohol, dostať túto krajinu cez pandémiu (covid-19) a pomohol som zachrániť inú krajinu pred barbarstvom. To je úprimne dosť na to, aby človek mohol s pokojom pokračovať. Misia z väčšej časti splnená,“ povedal Johnson.

„Všetkým tu ďakujem a hasta la vista, baby!“ Vyhlásil Johnson pred parlamentom, čím citoval titulnú postavu Arnolda Schwarzeneggera z druhého dielu amerického akčného filmu Terminátor. Potom za hlasného potlesku svojich priaznivcov i posmeškov odporcov opustil Dolnú snemovňu.

Na poslednom rokovaní vlády dostal Johnson od členov svojho kabinetu zbierku prvých vydaní kníh Winstona Churchilla o druhej svetovej vojne. Podľa premiérovho hovorcu išlo o „poďakovanie za jeho službu krajine“.

Johnson je autorom knihy Faktor Churchill, ktorá opisuje život a prácu Winstona Churchilla ako štátnika, vojaka a spisovateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet