Na hlavný obsah

Na NKÚ je možné dať preveriť hospodárenie s majetkom štátu či samospráv

Podnet je možné podať po vyčerpaní dostupných možností riešenia problému.

Na NKÚ  je možné dať preveriť hospodárenie s majetkom štátu či samospráv
Na ilustračnej snímke nápis na budove Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Foto: TASR

Slováci môžu rôznymi spôsobmi podať podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Môžu dať preveriť hospodárenie s financiami a majetkom štátu či samospráv a hospodárenie s finančnými prostriedkami Európskej únie (EÚ). Informovala o tom riaditeľka odboru internej a externej komunikácie NKÚ Zuzana Devera.

„V prípade, že ste vyčerpali dostupné možnosti riešiť problém cez vnútornú kontrolu príslušného úradu či inštitúcie alebo hlavného kontrolóra samosprávy, kontaktujte nás cez formulár na www.nku.gov.sk. Alebo aj emailom na info@nku.gov.sk, cez portál slovensko.sk, listom, doručením do podateľne úradu,“ priblížila Devera.

Úrad kontroluje vládu, ministerstvá, ostatné štátne orgány a orgány štátnej správy, obce, vyššie územné celky, štátne účelové fondy a verejnoprávne inštitúcie.

Ďalej sú to právnické osoby, ktoré vykonávajú činnosť vo verejnom záujme a osoby hospodáriace s verejnými financiami, ako aj prostriedkami EÚ.

Úrad však upozorňuje, že nerieši majetkové a dedičské spory či odtiahnutia áut a pokuty. Netýkajú sa ho ani pracovne-právna agenda, správne konanie iných úradov, správcovské spoločnosti bytov, rozhodnutia súdov a správnych orgánov.

Nezaoberá sa tiež podozreniami zo spáchania trestného činu, hospodárením súkromných firiem či spotrebiteľskými reklamáciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko