Na hlavný obsah

Na Slovensku panujú extrémne horúčavy. Obozretný treba byť aj pri kúpaní

Od začiatku júna evidujú záchranári vyše 30 prípadov topenia sa.

Na Slovensku panujú extrémne horúčavy. Obozretný treba byť aj pri kúpaní
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najbližšie tri dni čakajú Slovensko mimoriadne horúčavy. Zdravotníci už v stredu (20. 7.) pomáhali 108 ľuďom, ktorí pre vysoké teploty skolabovali. Z nich 58 skončilo v nemocnici. Podľa meteorológov bolo vo štvrtok (21. 7.) v Senici 32 stupňov Celzia už o 9.00 h.

Odborníci odporúčajú pitný režim, klimatizáciu alebo ventilátor a tiež schladenie sa v bazéne či jazere. Aj tam však treba byť obozretný. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Záchranári evidujú od začiatku júna po uplynulý pondelok (18. 7.) vyše 30 prípadov topenia. Voda si vyžiadala jedenásť obetí, najviac v Bratislavskom a Žilinskom kraji.

Šéf Vodnej záchrannej služby na Zlatých Pieskoch Nikolaj Gečevský popisuje, čo ľudia podceňujú najčastejšie. „Svoju fyzickú zdatnosť – to je jedna vec. Druhá vec je, že veľakrát sa bezhlavo šupnú do vody. V týchto teplotách to nie je dobré, vždy je lepšie sa (najprv) ovlažiť,“ vysvetlil.

Vysoký počet utopených

Igor Baran z Vodnej záchrannej služby Slovenského červeného kríža zhromažďuje štatistiky vyše 40 rokov. Vyplýva z nich, že počet utopených za rok máme vysoký. „V priemere, na základe patologickej správy, zhruba od 120 do 140 ľudí, kde je príčina smrti utopenie. To je pomerne vysoké číslo. V rámci EÚ je Slovensko zhruba na ôsmom mieste,“ uviedol.

Mnoho ľudí podľa neho riskuje, aj keď nie sú dobrí plavci. Osobitnou kapitolou je požívanie alkoholu. „Najväčší problém je, že neexistuje legislatívne ošetrenie toho, že pri otvorených vodných plochách – priehradách, jazerách, štrkoviskách – je povinné zabezpečiť službu Vodnej záchrannej služby, teda plavčíkov,“ dodal.

Podľa Gečevského často zohráva svoje aj strach. „Toto býva najčastejšia príčina utopenia. Keď človek nemá v blízkosti nejakú pomoc, tak sa bojí, má strach. Strašne rýchlo začne dýchať, omdlie, a keď naozaj nikto v okolí nie je, z hľadiska omdlenia sa jednoducho naozaj utopí,“ priblížil.

Suché utopenie?

Pri takzvanom aktívnom topení sa sa spravidla dostáva do pľúc voda a vidno, že topiaci máva rukami, prípadne sa snaží kričať. Pod pasívne sa väčšinou podpisujú iné zdravotné problémy, pre ktoré môže nastať strata vedomia a človek bez boja klesá pod hladinu.

„Tento druhý variant je spojený aj s termínom suché utopenie. Nedôjde k zatopeniu dýchacích ciest vodou. Je to v podstate reflexné uzavretie dýchacích ciest,“ spresnil Baran.

Obozretný treba byť najmä pri deťoch, a to aj v prípade, že išlo o naoko nenápadnú príhodu vo vode. Všímať si treba zmeny správania, prípadne sťažené dýchanie a kašeľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko