Na hlavný obsah

Na Slovensku prudko pribúda počet ľudí infikovaných koronavírusom

Aktuálna vlna má ale miernejší priebeh.

Na Slovensku prudko pribúda počet ľudí infikovaných koronavírusom
Testovanie domácim antigénovým samotestom na ochorenie Covid-19. Foto: TASR/DPA

Počet infikovaných koronavírusom na Slovensku aktuálne prudko stúpa. Za ostatné dni pribúda priemerne až vyše tisíc pozitívnych. Aj preto spustilo ministerstvo zdravotníctva očkovanie štvrtou dávkou.

Epidemiológovia aktuálne cestovanie do zahraničia neobmedzujú, dovolenkárom však radia dôsledne dodržiavať opatrenia a vyhýbať sa preplneným vnútorným priestorom.

Téme sa v Žurnále Rádia Regina venovala redaktorka RTVS Vladimíra Legíňová.

Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici potvrdila, že 5. vlna má miernejší priebeh. „Našťastie, až tak veľmi sa to neodráža na počte hospitalizovaných. Prebieha viac-menej pod ľahším klinickým obrazom. Najmä mladí a zdraví to pomerne ľahko prekonávajú,“ priblížila.

Opatrenia v zahraničí

Počet infikovaných stúpa aj v krajinách, ktoré patria medzi obľúbené dovolenkové destinácie mnohých Slovákov. Napríklad v Turecku v prípade pozitívneho testu musia ľudia zostať v 7-dňovej karanténe a až potom môžu opustiť krajinu.

„V Turecku sú odporúčania, aby sa ľudia vyhýbali napríklad miestam, kde je viacej ľudí. V Taliansku sú stále nielen odporúčané, ale povinné rúška vo verejnej doprave,“ doplnil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Tieto informácie sú k dispozícii aj na webových stránkach ministerstva alebo v aplikácii svetobežka.

Napriek pribúdajúcemu počtu infikovaných cestovné kancelárie zatiaľ nezaznamenali zvýšený záujem o stornovanie zájazdov. Pred vycestovaním odporúčajú zabezpečiť si adekvátne cestovné poistenie.

„V prípade pozitívneho testu na covid a povinnej karantény, poisťovňa prepláca určité náklady s spojené s karanténnym pobytom. V prípade, že klient zmešká plánovaný let, tak aj náklady spojené s nákupom letenky,“ priblížil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkeš.

Sprísňovanie opatrení sa zatiaľ nechystá

Niektoré krajiny už očkujú štvrtou dávkou proti koronavírusu, na Slovensku ju aktuálne podávajú ľudom nad 50 rokov. „Z hľadiska registrácií v týchto dňoch evidujeme stabilný záujem o očkovanie štvrtou dávkou. Na druhej strane tým, že je možné ísť na štvrtú dávku aj bez registrácie, reálny záujem sa preukáže až spätne,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Rezort zdravotníctva zatiaľ neplánuje sprísňovať opatrenia, situáciu bude naďalej monitorovať. Napríklad v Španielsku, Portugalsku či na Cypre už epidemiológovia zaznamenali pokles prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál