Na hlavný obsah

Na Slovensku zaznamenali nárast počtu ôs

O ich premnožení sa podľa odborníkov ale nedá hovoriť.

Posedenie na terase, kúpalisku alebo v prírode môže narušiť otravný bodavý hmyz, v poslednej dobe najmä osy. Aj keď o ich premnožení sa podľa odborníkov nedá hovoriť, v prírode sa ale vyskytujú častejšie.

„Súvisí to s pomerne teplou zimou, v dôsledku klimatickej zmeny. Vďaka tomu, že je teplejšia zima a pomerne teplá jar, tak zakladateľky sú úspešnejšie pri zakladaní nových kolónii,“ vysvetľuje Pavol Prokop, behaviorálny ekológ Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied. 

Bodnutie patrí medzi najčastejšie príhody, s ktorými sa stretne až 95 % ľudí. Tí, ktorým spôsobilo anafylaktický šok, majú až 70 % pravdepodobnosť, že sa rovnaká reakcia zopakuje aj pri ďalšom bodnutí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ľudí väčšinou bodavý hmyz uštipne v oblasti ústnej dutiny alebo krku, kde máme dýchacie cesty. Ako náhle vzniká opuch, je tu oveľa väčšie riziko práve sťaženého dýchania.“ hovorí Lucia Mesárošová zo Záchrannej zdravotnej služby Bratislava.

Prevencia pred bodnutím spočíva najmä v obozretnosti. Hmyz by ľudia nemali odháňať prudkými pohybmi, pretože práve vtedy môže zaútočiť tvrdí Prokop: „Feromón potom mobilizuje aj ostatných členov skupiny, tak by som to neodporúčal.“

Aj keď verejnosť považuje hmyz za otravný, má aj pozitívnu stránku, a to najmä osy: „Sú dôležité ako opeľovače, dodnes na svete existuje popísaných 164 druhov rastlín, ktoré sú špeciálne viazané len na osy, väčšinou sú to orchidee. Osy kŕmia hmyzom svoje larvy Konkrétne muchami, lietajúcimi chrobákmi či niektorými druhmi pavúkov. Osy nám pomáhajú zbaviť sa aj potenciálnych škodcov,“ doplnil Prokop.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko