Na hlavný obsah

Na svete nie je takých ani sto žien. Slovenka Denisa Šulcová sa stala horskou vodkyňou

Úspešne zvládla štvorročné skúšky.

Na svete nie je takých ani sto žien. Slovenka Denisa Šulcová sa stala horskou vodkyňou
Na snímke Denisa Šulcová. Foto: RTVS

Na Slovensku máme prvú medzinárodnú horskú vodkyňu. Štyri roky dokazovala svoje schopnosti v kurze ašpirantov. Inštruktorka lyžovania, lezkyňa a skialpinistka Denisa Šulcová pretavila to, čomu sa roky venuje, aj do svojho ďalšieho povolania.

Aktuálne je na Slovensku 77 certifikovaných horských vodcov. Nielen muži, ale už aj prvá žena bude sprevádzať turistov na náročnejšie cesty a vrcholky hôr.

„Pred niekoľkými dňami úspešne ukončili záverečné skúšky desiati uchádzači. A medzi nimi aj prvá horská vodkyňa Denisa,“ hovorí Michal Gerčák z Národnej asociácie horských vodcov SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ja sa teším, samozrejme. S veľkým nadšením, ale aj s obrovským rešpektom pôjdem do toho,“ raduje sa horská vodkyňa Denisa Šulcová.

„Už len samotné prijímacie konanie trvá pol roka. Otestujú si všetky vaše alpinistické skúsenosti a schopnosti. Potom sa ide na štvorročnú púť kurzov a školení. Horský vodca je niečo ako osobný strážca klienta, takže to musí byť náročné,“ avizuje záchranár a horský vodca Ján Šustr.

V závere ich testovali sedem dní v extrémnych, no pre nich reálnych podmienkach. Na skúškach liezli na žulových skalách aj na ľadovci. Pohybovali sa vo výške cez 4 000 metrov nad morom.

Na svete je asi 8 000 certifikovaných horských vodcov, z toho ani nie stovka žien. K ním už ale patrí aj jedna Slovenka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko