Na hlavný obsah

Na trhu je zatiaľ dostatok pracovných miest, niektoré firmy však asi budú musieť prepúšťať

Vojna na Ukrajine ťahá ekonomiku do krízy.

Na trhu je zatiaľ dostatok pracovných miest, niektoré firmy však asi budú musieť prepúšťať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku je voľných vyše 82 000 pracovných miest. Firmy hľadajú najmä ľudí do výroby, robotníkov aj montážnikov.

Podľa zamestnávateľov sa však situácia môže čoskoro zmeniť a firmy budú musieť prepúšťať. Môžu za to vojna na Ukrajine, ekonomická kríza a s ňou spojený nedostatok surovín.

Firmy hovoria, že zatiaľ majú objednávok dosť. Tie sa snažia pokrývať so zamestnancami, ktorí sú k dispozícii. Zdražovanie vstupných nákladov, napríklad plynu či elektriny, však pomaly situáciu vo firmách mení.

Pridáva sa k tomu vojna na Ukrajine, ktorá ekonomiku ťahá do krízy. Napríklad minulý týždeň ohlásili prepúšťanie Oravské ferozliatinarske závody, najnovšie končí hlinikáreň Slovalco.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Akonáhle klesajú v priemysle objednávky, je nevyhnutné, aby podniky pristúpili aj k rušeniu pracovných miest a zamestnancov, a to bude mať na nezamestnanosť zásadný vplyv. Situáciu netreba podceňovať. Recesia ešte nenastala, ale už klope na dvere,“ uviedol viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko.

Analytik upozorňuje, že časť Slovenska má s nezamestnanosťou problém, bez ohľadu na krízu. „Na Slovensku sú akoby dva trhy práce. Je to ten západný a severoslovenský, kde sú veľké priemyselné podniky. Tu situácia na trhu práce závisí od externých vplyvov, ako sú objednávky zo zahraničia,“ vysvetlil analytik Robert Chovanculiak.

Zamestnávateľské zväzy a združenia teraz chcú hľadať riešenia, ako udržať pracovné miesta na slovenskom trhu. Prioritou pre nich je, aby podniky dokázali konkurovať výrobcom zo západnej Európy či zámoria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko