Na hlavný obsah

Naď rokoval s americkým chargé d’affaires Nambom

Išlo o ich prvé vzájomné stretnutie.

Naď rokoval s americkým chargé d’affaires Nambom
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Bilaterálna spolupráca v oblasti obrany a bezpečnosti medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými, aktuálna situácia na Ukrajine, spoločný postup spojencov pri zabezpečovaní jej podpory pri obrane voči agresii Ruska, ako aj posilnenie kolektívnej obrany NATO.

To boli nosné témy utorkového (26. 7.) rokovania ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO) a chargé d’affaires (vedúceho diplomatickej misie tretej triedy) Veľvyslanectva USA na Slovensku Nicholasa Nambu.

Išlo o prvé vzájomné stretnutie od nástupu N. Namba do funkcie. Informovala o tom Kancelária ministra obrany SR.

Naď pri tejto príležitosti ocenil kvalitu a rozvoj spolupráce so Spojenými štátmi, ako aj rozsah participácie USA na mnohonárodnej jednotke NATO pôsobiacej na Slovensku.

„Konflikt na Ukrajine úplne zmenil perspektívu medzinárodnej bezpečnosti. Som veľmi rád, že máme spoľahlivých partnerov, ktorí vyslaním svojich vojakov významne podporili obranyschopnosť Slovenska. Tak personálom, ako aj technikou, ktorou naše ozbrojené sily nedisponujú,“ vyzdvihol minister.

Americký chargé d’affaires v tejto súvislosti označil rýchlu reakciu Slovenska na inváziu Ruskej federácie na Ukrajinu za inšpiratívnu. Ocenil aj schopnosť efektívnej koordinácie naprieč spojencami v rámci celého NATO.

Ako pozitívny vníma tiež rozvoj vzájomných bilaterálnych vzťahov oboch krajín, ktoré sa dostávajú na novú úroveň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko