Na hlavný obsah

Nadšenci zachraňujú starú banskú pracháreň v meste Svit

Prepadol sa v nej strop.

Nadšenci historických banských diel odhalili haváriu v podzemí pri meste Svit. V bývalom sklade výbušnín (prachárni) z 30.tych rokov minulého storočia sa prepadol strop. Nadšenci chcú banské dielo zachrániť a upozorniť verejnosť , že nie je bezpečné sa v tejto oblasti pohybovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vstup do podzemia je nenápadný, ukrytý v lese. V 30.tych rokov minulého storočia , keď mesto staval Ján Antonín Baťa , používali toto podzemie ako pracháreň.

Nadšenci , ktorí zachraňujú staré banské diela zistili, že drevené podpery sa pred zopár dňami uvoľnili a zrútili. „Tento kus nevydržal nápor horniny zhora a tak to celé spadlo. Čiže to treba vyčistiť, vypratať a zabezpečiť,“ hovorí o situácii predseda Baníckeho spolku horného Spiša Slavomír Kyseľa.

Primátorka mesta Svit sa o situácii dozvedela až dnes. Zisťujú majetkové pomery lokality, ale vstup do podzemia ohradia. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že tam zvyknú prespávať ľudia bez domova.

„To, že tam chodia nejakí ľudia sme doteraz nevedeli. Ale v záujme ochrany zdravia obyvateľov bude oblasť zabezpečená a spravíme kroky k tomu, aby sa tam ľudia nezdržiavali,“ hovorí primátorka Dáša Vojsovičová.

Ak sa podarí Baťovu pracháreň zachrániť, nadšenci by ju chceli sprístupniť verejnosti – ako pamiatku na výstavbu mesta Svit s galériou fotografií. Rokovať chcú s mestom, so samosprávnym krajom aj s vedením miestnej chemičky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny