Na hlavný obsah

Najčítanejší autor všetkých čias zomrel chudobný

Alexander Dumas bol otcom dobrodružného románu.

Najčítanejší autor všetkých čias zomrel chudobný
Alexander Dumas starší. Foto: WikiMedia/voľné dielo

Bol jedným z najplodnejších a najpopulárnejších francúzskych spisovateľov 19. storočia. Dumasovi sa podarilo získať veľkú autorskú reputáciu, najprv ako dramatikovi a potom ako autorovi historických románov. Známym je dodnes najmä vďaka dielam ako Gróf Monte Christo a Traja mušketieri. Od jeho narodenia uplynulo v nedeľu (24. 7.) 220 rokov.

Jeho život bol plný dobrodružstiev, ktorými oplývajú aj jeho romány. V 30. rokoch 19. storočia sa stal kapitánom národnej gardy, mal niekoľko mimomanželských detí a začiatkom 50. rokov 19. storočia podporoval boj Talianska za nezávislosť. 

Vnuk haitskej otrokyne

Dumasov otec Thomas-Alexandre Davy de La Pailleterie bol mimomanželským synom markíza de La Pailleterie, ktorého splodil s Marie Cessette Dumasovou, mladou kreolkou z mesta Santo Domingo na ostrove Haiti. Bol napoleonským divíznym generálom a hrdinom Veľkej francúzskej revolúcie.

Alexander sa narodil 24. júla 1802 v obci Villers-Cotterêts vo francúzskej Pikardii. Po smrti svojho otca v roku 1806 odišiel do Paríža, kde sa pokúsil uživiť ako právnik. Podarilo sa mu získať miesto v domácnosti vojvodu d’Orléans, budúceho kráľa Ľudovíta Filipa, s ktorým udržiaval dobré vzťahy.

Prvé úspechy vďaka kráľovskej priazni

Priazeň budúceho kráľa mu dala príležitosť dostať sa do divadla. Tu sa stretol s hercom François-Josephom Talmom a s mladými básnikmi, ktorí sa neskôr preslávili v romantickom hnutí.

Dumasove hry sú z dnešného pohľadu melodramatické a plné pátosu. Na prelome 20. a 30. rokov 19. storočia ich však prijali s nadšením. Historické a súčasné témy spracovával ako senzácie. Príkladom tohto štýlu je hra Napoleon Bonaparte (1831), ktorá dopomohla k vytvoreniu legendy o zosnulom cisárovi. Spolu napísal 91 komédií a hier.

Popri písaní divadelných hier sa venoval historickému románu. Často spolupracoval s inými autormi, najmä s Augustom Maquetom. Tieto romány vychádzali v novinách na pokračovanie. Úvahy o pravdepodobnosti alebo historickej presnosti vo všeobecnosti ignoroval a psychológia postáv bola elementárna. Historický kontext bol iba viac-menej kulisou pre napínavý dej. Napísal spolu 91 komédií a hier. Dumasovým hlavným záujmom bolo vytvoriť vzrušujúci príbeh na pozadí pestrých dejín, zvyčajne zo 16. alebo 17. storočia.

Ako postava z vlastného románu

Keď sa dostavil úspech, Dumas sa oddával svojmu extravagantnému vkusu a následne bol nútený písať čoraz rýchlejšie, aby mohol zaplatiť veriteľom. Pokúšal sa zarábať si novinárčinou a cestopismi, ale nebol veľmi úspešný.

Vďaka svojim románom, plných dobrodružstiev, veľkých a smelých činov svojich hrdinov sa stal najčítanejším autorom všetkých čias. Počas života síce dokázal zarobiť milióny, no stavba vlastného divadla, zámku v Port Marly a nákladný spôsob života pohltili takmer všetok jeho majetok. Na konci života ho preto museli finančne podporovať dcéra so synom – autorom slávneho diela Dáma s kaméliami.

Zomrel 5. decembra 1870. Francúzsko-pruská vojna znemožnila, aby spočinul v rodnom Villers-Cotterets, ako si to želal. Jeho telo tam dal previesť až jeho syn o dva roky neskôr, hneď po skončení vojny. Rakvu s telesnými pozostatkami spisovateľa Alexandra Dumasa st. uložili v novembri 2002 slávnostne do krypty sanktuária v parížskom Panteóne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet