Na hlavný obsah

Najkrvavejšie ruské útoky na Ukrajine

Najviac civilistov na Ukrajine zahynulo pri ruskom útoku na divadlo v Mariupole.

Najkrvavejšie ruské útoky na Ukrajine
Hasiči zasahujú pri požiari zničenej obytnej budovy po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Odesa 1. júla 2022. Foto: TASR/AP

Výber ruských útokov, pri ktorých od začiatku invázie na Ukrajinu zahynul väčší počet civilistov (pri ruských nočných raketových útokoch v piatok 1. júla zomrelo v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny osemnásť ľudí):

3. marca – tridsaťtri ľudí zomrelo pri ruskom údere na dve školy a obytné domy v severoukrajinskom meste Černihiv.

8. marca – v meste Sumy podľa miestnych úradov pri leteckom útoku zahynulo najmenej 21 ľudí, vrátane dvoch detí; ďalších najmenej 27 civilistov zomrelo podľa miestnej polície za posledný deň v Charkove.

16. marca – ruský nálet zasiahol divadlo v centre Mariupolu, kde sa zrejme ukrývalo asi 1000 ľudí. O život prišli podľa odhadov stovky ľudí.

Americký prezident Joe Biden neskôr nazval Putina vojnovým zločincom, čo Kremeľ označil za neprijateľné. Neskôr sa hovorilo až o približne 600 obetiach.

Odesa - Hasiči hasia požiar obytnej budovy po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Odesa 1. júla 2022. štrnás ľudí zahynulo v piatok pri raketovom útoku na obytnú budovu v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady.
Hasiči hasia požiar obytnej budovy po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Odesa 1. júla 2022. štrnásť ľudí zahynulo v piatok pri raketovom útoku na obytnú budovu v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

8. apríla – ruské rakety zasiahli vlakovú stanicu v Kramatorsku na východe Ukrajiny, využívanú civilistami na evakuáciu do bezpečnejších oblastí. Zomrelo vyše 50 ľudí.

3. mája – v ukrajinskej Doneckej oblasti pre ruské útoky zomrelo 21 civilistov.

10. mája – v troskách domu v ukrajinskom meste Izjum sa našli telá 44 civilistov, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

21. júna – najmenej 15 civilistov prišlo o život pri ruskom ostreľovaní v Charkovskej oblasti, uviedol oblastný gubernátor Synehubov.

Nasledujúci deň zahynulo päť žien v dôsledku mínometného ostreľovania ruskými silami v obci Pryšyb v Charkovskej oblasti.

Bezočivý teroristický čin

27. júna – ruské strely zasiahli nákupné stredisko plné ľudí v ukrajinskom Kremenčuku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prvej reakcii povedal, že v nákupnom centre bolo viac ako 1 000 civilistov. Pri útokoch zahynulo najmenej 20 ľudí a ďalšie desiatky boli zranené.

Kremenčuk - ľudia sledujú hustý čierny dym po ruskom raketovom útoku na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk 27. júna 2022. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pondelkový raketový útok Ruska na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk za "bezočivý teroristický čin". Zelenskyj predtým vyhlásil, že v nákupnom centre sa v čase útoku nachádzalo viac než tisíc civilistov.
Ľudia sledujú hustý čierny dym po ruskom raketovom útoku na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk 27. júna 2022. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pondelkový raketový útok Ruska na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk za „bezočivý teroristický čin“. Zelenskyj predtým vyhlásil, že v nákupnom centre sa v čase útoku nachádzalo viac než tisíc civilistov.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

1. júla – pri ruských nočných raketových útokoch v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny zomrelo podľa informácií portálu Ukrajinska Pravda osemnásť ľudí a ďalších viac ako 30 utrpelo zranenia.

Jedna z rakiet v dedine Serhijivka v okrese Bilhorod-Dnistrovskyj zasiahla obytný dom, ďalšie dve rakety dopadli v rekreačných oblastiach. Zomreli dve deti, štyri deti a jedna tehotná žena sa zranili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet