Na hlavný obsah

Za podporu dievčat vo vzdelávaní ju prenasledoval Taliban

Malála Júsufzaiová oslavuje 25 rokov.

Za podporu dievčat vo vzdelávaní ju prenasledoval Taliban
Malála Júsufzaiová Foto: ČTK

Bojovníčka za právo dievčat na vzdelanie, Pakistanka Malála Júsufzaiová, ktorá sa narodila 12. júla 1997, sa v roku 2014 stala najmladšou držiteľkou Nobelovej ceny za mier v histórii.

Získala aj množstvo ďalších ocenení, okrem iného Medzinárodnú detskú mierovú cenu nadácie The KidsRights Foundation, pakistanskú Štátnu cenu mieru pre aktivistov mladších ako 18 rokov, Cenu Anny Politkovskej či Cenu Simone Beauvoirovej.

V roku 2013 jej udelil Európsky parlament Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Malála Júsufzaiová.
Malála Júsufzaiová.Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Júsufzaiová sa verejne angažovala už od detstva, aj jej otec Ziauddín je otvoreným propagátorom vzdelania, v Pakistane viedol súkromnú školu a tiež čelil vyhrážkam smrti.

Strelili ju do hlavy

V septembri 2008 vystúpila ako jedenásťročná v pakistanskom klube pred tamojšími novinármi a kritizovala uzavretie dievčenských škôl Talibanom v jej rodnom údolí Svát.

Jej zápisky o neľahkom živote miestnych žien a dievčat, ku ktorých písaniu ju inšpiroval otec, potom v prvej polovici roka 2009 pod pseudonymom pravidelne uverejňoval server BBC.

V októbri 2012 sa však stala terčom útoku talibanských ozbrojencov, ktorí ju cestou zo školy v autobuse vážne postrelili.

Liečenie dievčaťu, pomenovaného po afganskej národnej hrdinke, ktorá v 19. storočí viedla Paštúnov proti britským kolonizátorom, poskytlo Spojené kráľovstvo. V birminghamskej nemocnici sa podrobila sérii náročných operácií.

Po prepustení z nemocnice sa znovu vrhla do boja za práva detí na vzdelanie. Začala chodiť do školy v Birminghame. Jej otec dostal prácu na pakistanskom konzuláte, a napísala knihu spomienok Volám sa Malála.

Jej krédom je, že najlepší spôsob boja proti terorizmu je vzdelávať budúcu generáciu. „Teroristi sa boja vzdelanosti,“ tvrdí dievča, ktorej sa zástupcovia Talibanu stále vyhrážajú smrťou.

Bojuje ďalej

Jej meno dnes nesie nadácia, ktorej cieľom je presadzovať vzdelanie pre dievčatá vo všetkých kútoch sveta. Svoje myšlienky prezentovala tiež na pôde OSN (2013) či na summite dievčat v Londýne (2014).

Malála Júsufzaiová
Malála Júsufzaiová.Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Stretla sa s britskou kráľovnou Alžbetou II. či s bývalým americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorému sa nebála oznámiť svoj nesúhlas s používaním dronov (bezpilotných lietadiel) pri bombardovaní v Pakistane.

„Chcem slúžiť svojej krajine a mojím snom je, aby sa moja krajina stala rozvinutou krajinou, kde sa každému dieťaťu dostane vzdelanie.“

Malala Júsufzaiová pri preberaní nobelovej ceny za mier

V roku 2017 – päť rokov po tom, ako ju islamisti vážne postrelili do hlavy a do krku – začala študovať na Oxfordskej univerzite, ktorú absolvovala predvlani.

„Je ťažké vyjadriť radosť a vďačnosť, akú práve teraz pociťujem, keď som dokončila svoje štúdium filozofie, politológie a ekonómie. Neviem, čo je predo mnou. Teraz to ale bude Netflix, čítanie a spánok,“ uviedla vtedy na twitteri Júsufzaiová.

V minulosti hovorila o tom, že by sa po vzore Bénazír Bhuttovej chcela stať pakistanskou premiérkou. Zatiaľ stále bojuje za právo dievčat na vzdelanie a vlani sa vydala za Asara Malika z vedenia pakistanského kriketového zväzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet