Na hlavný obsah

Najvyšší britský súd odmietol zasiahnuť do sporu o podporu životných funkcií chlapca

V bezvedomí je od 7. apríla.

Rodičom 12-ročného chlapca Archieho Battersbeeho, ktorý zostal po poškodení mozgu v komatóznom stave, sa nepodarilo presvedčiť britský Najvyšší súd, aby zasiahol do sporu o liečbu na podporu chlapcových životných funkcií. Vo štvrtok (28. 7.) o tom informovala tlačová agentúra AP.

Chlapcovi rodičia podali vo štvrtok naliehavú žiadosť na Najvyššom súde, aby zablokoval rozhodnutia súdov nižšieho stupňa, ktoré povoľujú lekárom zákonným spôsobom odpojiť Archieho od prístrojov na podporu životných funkcií.

Archieho matka Hollie Danceová ho 7. apríla našla doma v bezvedomí. Danceová si myslí, že syn sa zrejme zapojil do nejakej on-line výzvy.

Súdy súhlasili s lekármi

Lekári z Kráľovskej londýnskej nemocnice tvrdia, že je mozgovo mŕtvy, a hovoria, že pokračovať v liečbe, ktorá by podporovala jeho životné funkcie, nie je v chlapcovom najlepšom záujme.

Matka argumentovala, že videla náznaky, že Archie, ktorý je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, sa za posledných niekoľko dní dvakrát pokúsil samostatne nadýchnuť.

Dvaja sudcovia vyššieho súdu a traja sudcovia odvolacieho súdu súhlasili s lekármi. Odvolací sudca Andrew McFarlane v pondelok (25. 7.) povedal, že lekársky personál „nebadal u Archieho známky života“.

Danceová a jej partner Paul Battersbee potom presunuli právnu bitku na Najvyšší súd. Ten vo štvrtok (28. 7.) v oznámení uviedol, že senát troch sudcov odmietol dať partnerom súhlas na odvolanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet