Na hlavný obsah

Najvyšší súd vrátil prípad takzvaného fekálneho fantóma krajskému súdu

Odsúdený Macko obvinenia popiera.

Najvyšší súd vrátil prípad takzvaného fekálneho fantóma krajskému súdu
Ilustračná snímka - budova Najvyššieho súdu SR. Foto: TASR

Najvyšší súd sa zastal Martina Macka, vyhovel dovolaniu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a vrátil prípad takzvaného fekálneho fantóma Krajskému súdu v Bratislave.

V tomto prípade išlo o dvojité dovolanie zo strany obvineného aj zo strany Ministerstva spravodlivosti SR. Krajský súd v Bratislave (KS) v roku 2018 odvolanie Martina Macka zamietol.

Kolíková upozorňovala na viaceré pochybnosti. Senát sudcu Martina Bargela jej dal za pravdu. Situáciu na mieste sledovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Proces označuje za zmanipulovaný

Macka právoplatne odsúdili pre údajné útoky fekáliami na ženy. Ten obvinenia z výtržníctva popieral v priebehu celého pôvodného procesu, ktorý považuje za zmanipulovaný.

Martina Macka zadržali v roku 2015, v čase, keď v Bratislave došlo k viacerým fekálnym útokom na ženy. Vinu priznal, no jeho otec, generál vo výslužbe Pavel Macko, tvrdí, že to bolo pod istým nátlakom.

Neskôr Martin Macko viackrát vinu odmietol. Najvyšší súd v pondelok (4. 7.) jeho prípad vrátil krajskému súdu. Musí znova rozhodnúť. Senát konštatoval, že bol porušený zákon v neprospech obžalovaného.

Predseda senátu Martin Bargel zdôraznil, že obdobné útoky, ako tie, ktoré sa kládli za vinu Mackovi, preukázateľne pokračovali aj v čase, kedy bol Macko vo väzbe.

Dôsledky pociťujú aj po rokoch

Najvyšší súd skonštatoval, že dva dôkazy treba v tomto prípade vyradiť, nie sú podľa neho použiteľné – a to spomínané priznanie Martina Macka a tiež výsledky takzvanej rekognície. Otec Martina Macka, Pavel Macko hovorí, že dôsledky pociťujú aj po rokoch.

„Stratil sedem rokov života. Ja som prišiel o prácu, neustále som kvôli tomu diskreditovaný a napádaný. Vyhrážky smerujú voči mne aj voči Martinovi. Nevie sa riadne zaradiť do života, a to len preto, že sa niekto cieľavedome rozhodol ho obviniť a robil pre to všetko, aj to, že mu zámerne strihal bradu a robil opakované rekognície s tou istou poškodenou,“ hovorí Pavel Macko.

Za útoky na ženy v hlavnom meste odsúdili v roku 2016 aj iného páchateľa, fitness trénera Dušana Seligu. Ku skutkom sa priznal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko