Na hlavný obsah

Nákup dvoch vrtuľníkov pre ministerstvo vnútra preverí Úrad pre verejné obstarávanie

Nákup prebehol bez vyhlásenia súťaže.

Nákup dvoch vrtuľníkov pre ministerstvo vnútra preveruje Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Stroje talianskej výroby z druhej ruky za 29 miliónov eur schválila vláda bez verejnej súťaže. ÚVO vydal aj predbežné opatrenie. Zakazuje podpísať zmluvu, kým úrad neukončí kontrolu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Letka ministerstva vnútra aktuálne disponuje troma vrtuľníkmi, z toho jeden nie je letu schopný. Od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine má rezort problémy s nákupom náhradných dielov a opravou ruských strojov Mi 171.

Ministerstvo sa preto rozhodlo zakúpiť dva zánovné vrtuľníky talianskej výroby. Urobilo tak ale bez verejnej súťaže, čo sa rozhodol prešetriť Úrad pre verejné obstarávanie.

„Úrad posúdi všetky skutočnosti, aj tie medializované. Čo je tiež dôležité povedať je to, že úradu boli doručené námietky a ten sa nimi zaoberá,“ priblížila hovorkyňa ÚVO Jana Zvončeková.

Úrad pre verejné obstarávanie zároveň vydal predbežné opatrenie, ktoré neumožňuje rezortu vnútra podpísať zmluvu na nákup vrtuľníkov, kým úrad neukončí kontrolu.

Ministerstvo postupovalo v súlade so zákonom

„K podpísaniu zmluvy zatiaľ nedošlo, pretože chceme mať transparentne a korektne uzavreté všetky náležitosti,“ vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Ministerstvo vnútra pri nákupe dvojice vrtuľníkov argumentuje tým, že postupovalo v súlade so zákonom a odobril ho aj Útvar hodnoty za peniaze. Úrad pre verejné obstarávanie poskytne viac informácií po ukončení kontroly.

„Oznámenie Úradu pre verejné obstarávanie sme zobrali na vedomie a samozrejme spolupracujeme. Našim cieľom je to, aby na Slovensku skutočne boli funkčné vrtuľníky ministerstva vnútra. Tie primárne pomáhajú pri zásahoch policajného zboru, horskej záchrannej služby a takisto hasičského a záchranného zboru,“pokračuje Eliášová.

Analytik uprednostňuje iný typ stroja

Letecký analytik považuje nákup talianskych strojov Agusta za prijateľný, v prípade dostupnosti by ale uprednostnil vrtuľníky značky Bell, aký už je súčasťou letky ministerstva vnútra.

„Ide o dva rozličné typy. Potrebujete mať na ne teda zacvičenú posádku, potrebujete mať pomocný personál zacvičený namiesto jedného typu na dva typy. V prípade dostupnosti Bellov v tej špecifikácii, ktorú ministerstvo potrebuje, tak s istou mierou preháňania možno povedať, že na druhý deň ich možno začať používať,“vysvetlil analytik Peter Švec.

Úrad pre verejné obstarávanie o vrtuľníkoch rozhodne najskôr do tridsiatich dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko