Na hlavný obsah

Nebezpečne naklonený komín desí obyvateľov Iliašoviec

Boja sa, že spadne na okolité stavby alebo ich zraní.

V obci Iliašovce na Spiši sa nebezpečne nakláňa vysoký tehlový komín. Pre niekoho je to možno zaujímavá miestna atrakcia, pre bociany dokonca hniezdisko. Viacerí obyvatelia sa však obávajú, že sa komín zrúti na blízke stavby alebo niekoho zraní.

Komín v Iliašovciach bol v minulosti súčasťou liehovaru. Dnes je národnou kultúrnou pamiatkou a obecnou raritou, na ktorej hniezdia bociany. Jeho náklon museli riešiť už v minulosti. “Vtedy, na základe správy statika, sa urobila stavebná úprava. To by malo byť zárukou, že komín je bezpečný,” uviedol ochranár Milan Balog zo Správy Národného parku Slovenský raj.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jeden z obyvateľov Iliašoviec na sociálnej sieti upozornil, že komín sa opäť nebezpečne nakláňa. „Výška komína môže ohroziť aj vedľajšie stavby, ako aj stavbu autobusovej zastávky. Určite aj bezpečnosť ľudí,” povedala starostka obce Anna Frankovičová.

Statike komína nepomáha ani bocianie hniezdo. Komín patrí tunajšiemu urbariátu. Obyvatelia obce, ochranári i predseda urbariátu chcú, aby jeho stabilitu odborne posúdil statik.

Podľa slov predsedu urbariátu Milana Straucha problémom však je, že na zaplatenie statického posudku peniaze nemajú. Keďže je komín chránenou kultúrnou pamiatkou, o pomoc prosia pamiatkarov. Pomoc pri vypracovaní a financovaní statického posudku prisľúbila aj starostka obce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny