Na hlavný obsah

Nemeckí poslanci odsúhlasili vstup Fínska a Švédska do NATO

Očakáva sa ratifikácia prezidentom.

Nemeckí poslanci odsúhlasili vstup Fínska a Švédska do NATO
Nemeckí poslanci v Bundestagu. Foto: TASR/AP

Nemecký Spolkový snem (Bundestag) v piatok (8. 7.) zahlasoval za vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Väčšina poslancov dolnej komory parlamentu v Berlíne tak schválila zákon, ktorý je predpokladom pre prijate zodpovedajúcich prístupových protokolov zo strany Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA.

Za prijatie Fínska a Švédska do NATO hlasovali frakcie koaličnej vlády sociálnych demokratov (SPD), Zelených a slobodných demokratov (FDP), ako aj opoziční poslanci z radov konzervatívnej Únie CDU/CSU a väčšina členov krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Proti boli len poslanci strany Ľavica (Die Linke).

Ratifikačnú listinu má vystaviť nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

„Dnes posilňujeme demokratické hodnoty NATO,“ povedal v Bundestagu námestník nemeckej ministerky zahraničných vecí Tobias Lindner.

Dodal, že plánované pričlenenie Fínska a Švédska k NATO je nesmierne dôležité vzhľadom na „otrasy, ktoré v Európe a na celom svete zažívame z dôvodu ruskej agresívnej vojny na Ukrajine“.

Prístupové protokoly Fínska a Švédska k Severoatlantickej zmluve podpísali predstavitelia 30 členských štátov NATO v utorok 5. júla v Bruseli. Teraz ich musia ratifikovať parlamenty všetkých členských štátov. Dosiaľ tak spravili Kanada, Estónsko, Nórsko, Dánsko a Island, pripomína DPA.

Vo štvrtok (7. 7.) aj poslanci poľského Sejmu takmer jednohlasne podporili vstup oboch severských krajín do NATO. Za vstup Švédska hlasovalo 442 zo 460 poslancov a za vstup Fínska 440 poslancov. Informovala o tom poľská verejnoprávna televízia TVP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet