Na hlavný obsah

Nezamestnanosť na Slovensku aj naďalej klesá

Deje sa tak po celom Slovensku.

Nezamestnanosť na Slovensku aj naďalej klesá
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Miera evidovanej nezamestnanosti kontinuálne klesá od februára tohto roka. Neustále sa znižuje aj počet dlhodobo nezamestnaných. V júni ich úrady práce sociálnych vecí a rodiny evidovali najmenej od januára 2021.

Miera evidovanej nezamestnanosti bola v júni 2022 na úrovni 6,28 percenta. A to napriek tomu, že v tomto mesiaci do štatistiky pribudli absolventi vysokých škôl. V porovnaní s predošlým mesiacom poklesla o 0,07 percentuálneho bodu, medziročne až o 1,48 percentuálneho bodu.

Miera evidovanej nezamestnanosti bola pod úrovňou 20 % opäť vo všetkých okresoch Slovenska. V stredu (20. 6.) o tom informoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

V piatich krajoch (Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky a Žilinský) je situácia v zásade stabilizovaná. Tri kraje (Prešovský, Košický, Banskobystrický) majú najvyššiu nezamestnanosť, no aj tam pokles pokračuje.

V júni mali úrady práce v evidencii uchádzačov o zamestnanie 83 035 dlhodobo nezamestnaných. Ide o najnižší stav za posledných 17 mesiacov. Najviac ich bolo v júli minulého roka, a to 96 669.

Prácu si uplynulý mesiac našlo 12 283 uchádzačov o zamestnanie zo Slovenska. Zamestnalo sa aj ďalších 1 755 odídencov z Ukrajiny.

Ďalší projekt

Projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa je zameraný na pracujúcich ľudí, ľudí na materskej či rodičovskej dovolenke a iných, ktorí pociťujú potrebu či túžbu zmeniť svoje profesionálne smerovanie. „Chceme im dať možnosť rozvíjať sa a vďaka vzdelávaniu sa dobre pripraviť na obdobie hľadania novej práce,“ stručne vysvetlil podstatu projektu Zimmer.

Záujemca si môže kurz vybrať na základe vlastných individuálnych potrieb. A to bez prihliadania na požiadavky aktuálneho zamestnávateľa.

Podporiť možno len vzdelávanie zamerané na získanie zručností v oblasti nedostatkových profesií, alebo v oblasti digitalizácie a automatizácie či v oblasti zeleného hospodárstva.

V zozname aktuálne najčastejšie požadovaných vzdelávacích kurzov sa nachádzajú napríklad – vodičské oprávnenie typu C a D, elektrotechnické minimu a ďalej kurzy zvárania, opatrovania, účtovníctva či počítačové kurzy. Na projekt je vyčlenených 40,5 milióna eur.

Financovanie prostredníctvom projektu je možné využiť do konca augusta 2023. Vzdelanie však musí byť ukončené do 17. júla 2023.

2022 07 20 Prezentácia Vývoj Trhu Práce Na Slovensku Jún 2022 by Michaela Hlaváčová on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika