Na hlavný obsah

Niektoré obce v okrese Gelnica sú bez vody

Studne sú suché, vysychajú aj pramene.

Slovensko aj naďalej čelí extrémnemu suchu. Niekoľko obcí v okrese Gelnica je bez vody. Mimoriadnu situáciu pre nedostatok pitnej vody vyhlásili v obci Richnava v okrese Gelnica.

“Vyhlásili sme mimoriadnu situáciu, kupujeme vodu pre ľudí,“ priblížil starosta Richnavy Ivan Dunka.

Vodu nemajú ľudia v osade ani v dedine. Studne sú suché. Obec zásobovala obyvateľov najskôr pitnou vodou z cisterny a teraz im dáva balenú vodu na prídel. Kupuje dva litre na osobu na každý deň.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Voda chýba aj v neďalekých obciach Žakarovce a Švedlár.

“Nám vysychajú pramene. Sto rokov neboli suché, dnes už ich máme suché. Taký stav, ako je teraz, že už je to zhruba 32. deň, čo sa nosí voda denno-denne cisternami do vodojemu, taký sme ešte nemali,” opísal starosta Žakaroviec Štefan Tulipán.

Vo Švedlári mali vody tak málo, že si ju museli požičať zo susednej obce. Dvanásť hasičských cisterien prevážalo vodu zo Starovodského potoka do vodných nádrží vo Švedlári. “Naši ľudia ešte stále nepochopili, že treba šetriť. Zisťujeme, že sa plnia bazény v jeden deň, v druhý deň sa vylejú. Keď v tom bazéne je 200 – 300 litrov vody, tak to potom chýba,” podotkol starostaVladimír Končík.

Starosta tvrdí, že situácia s vodou sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude len zhoršovať. Uvažuje nad tým, že v dedine budú musieť vŕtať nové studne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny