Na hlavný obsah

Niektoré samosprávy nemajú na 500-eurový príspevok pre zamestnancov

Štát ich má tlačiť do finančného kolapsu.

Združenie miest a obcí hovorí, že štát niektoré samosprávy tlačí do finančného kolapsu. V septembri majú svojim zamestnancom vyplatiť jednorazový príspevok 500 eur.

Peniaze na to nemajú. Ministerstvo financií pripomína, že zástupcovia boli na rokovaniach o valorizácii platov vo verejnom sektore a s príspevkom súhlasili.

Vychovávatelia v školských kluboch, kuchárky či učitelia v škôlkach alebo úradníci. Aj títo pracovníci by mali v septembri dostať jednorazový príspevok 500 eur. Ich zamestnávatelia, teda mestá, obce či vyššie územné celky, hovoria, že na to nemajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ide o viac ako 100 000 zamestnancov, ktorých sa to dotýka v rôznej miere. Treba otvorene povedať, že samosprávy na to dnes reálne peniaze nemajú,“ povedal Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Mestá, obce či vyššie územné celky sa financujú najmä z daní z príjmu fyzických osôb. Výber daní sa zlepšuje, viac peňazí preto tečie aj do komunálnych rozpočtov.

V tomto roku to bude o zhruba 150 miliónov eur viac, ako sa píše v rozpočte. Zatiaľ čo niektoré vyššie územné celky finančné rezervy majú, situácia na úrovni obcí je napätá.

„Bratislavský samosprávny kraj na tieto odmeny finančné prostriedky má, pretože si vytvoril rezervu pri tvorbe rozpočtu na tento rok,“ uviedla Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja.

„Je pravda, že budeme mať príjmy navyše, ale po B treba dodať, že naše výdavky sa zvýšia o takmer pol miliardy eur. Štát si musí uvedomiť, že spôsobuje riadený kolaps miest aj obcí. A tu už je najvyšší čas, aby zasiahlo ministerstvo vnútra, pretože to gestoruje komunálnu legislatívu, ale zatiaľ rezort vnútra mlčí,“ pokračoval hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Aj časť opozície vyzýva štát, aby tieto náklady na seba prevzal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko