Na hlavný obsah

Nielen príťažlivé krivky, ale aj talent. Gina Lollobrigida stelesňuje taliansku krásu

Legendárna herečka oslavuje 95 rokov.

Nielen príťažlivé krivky, ale aj talent. Gina Lollobrigida stelesňuje taliansku krásu
Na snímke legendárna talianska herečka Gina Lollobrigida spolu s francúzskym hercom Alainom Delonom v roku 1996. Foto: ČTK

Filmová herečka a fotografka Gina Lollobrigida je známa z mnohých filmov. Napríklad Fanfán Tulipán, Veľký Caruso, Krásky noci, Chlieb, láska a žiarlivosť alebo Zvonár u Matky Božej. Narodila sa 4. júla 1927 a oslavuje 95 rokov.

Lollo alebo Gina Nazionale, ako ju zvyknú prezývať v Taliansku, sa narodila v skromnej rodine v mestečku Subiaco južne od Ríma. Jej telo v tvare „presýpacích hodín“, zmyselné pery a veľké mandľové oči podľa Talianov stelesňujú taliansku krásu vo svojich najkrajších rozmeroch.

Stelesňovala taliansku krásu

O tom, že jej krásy a zmyselnosti s vekom neubúda, svedčí aj výsledok prieskumu pánskeho magazínu Playboy z roku 1998. Podľa neho ju muži zaradili medzi 20 najsexi žien storočia.

Na archívnej snímke z roku 1968 herečka Gina Lollobrigida kŕmi holubov na Námestí sv. Marka v talianskych Benátkach.
Na archívnej snímke z roku 1968 herečka Gina Lollobrigida kŕmi holubov na Námestí sv. Marka v talianskych Benátkach.Foto: ČTK/AP/Giulio Broglio
Foto: ČTK/AP/Giulio Broglio

Príchod Lollo do Hollywoodu podnietil renomovaný magazín People Today k tomu, aby ju zverejnil na prvej stránke pod titulom „Sex z Talianska zaplavil USA“.

Američania ju označili za Monu Lisu filmovej spoločnosti 20th Century Fox. Jej krása vraj dobyla srdcia takých hviezd a prominentov ako Franka Sinatru, Henryho Kissingera, Fidela Castra čí hollywoodskeho producenta Howarda Hughesa.

Gina si svoje prvé peniaze zarobila predávaním portrétov amerických vojakov slúžiacich v Taliansku po druhej svetovej vojne. Prvýkrát si zahrala v roku 1946, keď ju v uliciach Ríma na prechádzke objavil producent Mario Costa. Stvárnila iba malú rolu, aby si ňou zaplatila hodiny spievania.

Odmietala nahotu vo filmoch

O rok neskôr sa zúčastnila súťaže krásy. Prostredníctvom nej získala vstupenku na súťaž Miss Talianska, kde obsadila tretie miesto, a upútala na seba  pozornosť filmových producentov.

Gina Lollobrigida na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach v roku 2012.
Gina Lollobrigida na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach v roku 2012.Foto: ČTK/ABACA/Genin Nicolas
Foto: ČTK/ABACA/Genin Nicolas

Lollobrigida účinkovala vo viac než 60 filmoch, v ktorých ukázala nielen  svoje príťažlivé krivky, ale aj talent, vrátane filmov slávneho režiséra Vittoria de Sicu s názvom Pane, amore e fantasia (1954) či Zvonár z Notre Dame (1956). Hrala po boku hviezd ako napríklad Marcello Mastroianni, Rock Hudson, Humphrey Bogart a Sean Connery.

Napriek tomu, že niektoré filmy z jej bohatej filmografie nesú provokačné názvy – Manželka na jednu noc (1952), Krásna, ale nebezpečná (1955), Rýchla a sexi (1958), talianska filmová diva vždy vehementne odmietala vyzliekať  sa pred kamerou.

Fakt, že ju režiséri čoraz častejšie žiadali o to, aby sa pred kamerou objavila nahá, ju primäl k tomu, aby v 60. rokoch opustila filmové ateliéry v prospech ďalšieho veľkého koníčka – fotografovania.

Fotografka mocných mužov

Ako jedna z celebrít mala takmer neobmedzený prístup k najrôznejším ľuďom. Objektom jej fotografií sa stali brazílska futbalová hviezda Pelé, americký prezident Ronald Reagan, americký herec Paul Newman, maliar Salvador Dalí a Fidel Castro.

Lollobrigida využila svoj štatút celebrity na dobročinné účely, keď sa stala veľvyslankyňou Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Aj napriek úspešnej kariére však Gina šťastie v láske nemala. V roku 1948 sa vydala za juhoslovanského doktora Milka Scofiča. Z tohto manželstva pochádza syn Milko. Pár sa však v roku 1971 rozišiel a odvtedy Gina nezakotvila v žiadnom vzťahu.

Gina Lollobrigida navštívila v roku 1996 Medzinárodný filmový festival ART FILM v Trenčianskych Tepliciach. Na snímke je v sprievode Jozefa Krónera (vpravo) a riaditeľa festivalu Petra Hledíka.
Gina Lollobrigida navštívila v roku 1996 Medzinárodný filmový festival ART FILM v Trenčianskych Tepliciach. Na snímke je v sprievode Jozefa Krónera (vpravo) a riaditeľa festivalu Petra Hledíka.Foto: TASR
Foto: TASR

Za účasti stoviek nadšených obdivovateľov osadila Gina Lollobrigida 27. júna 1996 počas filmového festivalu Art Film v Trenčianskych Tepliciach svoju pamätnú doštičku na Most slávy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet