Na hlavný obsah

Novú estónsku vládu premiérky Kallasovej schválil parlament

Musí ju ešte vymenovať prezident Karis.

Novú estónsku vládu premiérky Kallasovej schválil parlament
Estónska premiérka Kaja Kallasová. Foto: TASR/AP

Estónska premiérka Kaja Kallasová obhájila v piatok (15. 7.) v parlamente podľa očakávaní mandát svojej novej vlády, informuje agentúra DPA.

Za nový kabinet zložený z premiérkinej Estónskej reformnej strany, sociálnych demokratov (SDE) a konzervatívnej strany Vlasť (Isamaa) hlasovalo v 101-člennom parlamente 52 poslancov, proti sa vyslovilo 26.

Ide už o druhú Kallasovej vládu. Tá predošlá sa rozpadla 3. júna po tom, ako premiérka odmietla ďalej spolupracovať so stredoľavou Estónskou stranou stredu, ktorá zablokovala vládnu reformu týkajúcu sa sociálnej politiky a predškolského vzdelávania.

Kallasová vo štvrtok (14. 7.) oficiálne podala demisiu, aby tak v súlade s ústavou mohla vzniknúť nová vláda. Estónsky prezident Alar Karis ju následne poveril zostavením novej vlády, na vytvorení ktorej sa už minulý týždeň dohodla jej Estónska reformná strana s dovtedajšími opozičnými stranami – sociálnymi demokratmi (SDE) a konzervatívnou stranou Vlasť (Isamaa).

Rozdelenie ministerstiev

Trojica strán, ktorá má spolu v jednokomorovom parlamente väčšinu 55 kresiel, podpísala ešte pred piatkovým hlasovaním koaličnú dohodu. V súladne s ňou pripadne každej zo strán v novej vláde päť ministerských postov.

Novú vládu ešte musí vymenovať prezident. Kabinet by mal následne v pondelok (18. 7.) zložiť prísahu a ujať sa úradu.

Kallasová vo svojom prejave k poslancom počas piatkového mimoriadneho zasadnutia parlamentu uviedla, že hlavnou prioritou jej novej vlády bude zaistenie bezpečnosti Estónska, ktoré je susedom Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet