Na hlavný obsah

Nový cenník Správy TANAP-u môže uškodiť menším podujatiam

Nerozlišuje bežecké a masové akcie, upozorňuje riaditeľka ZCR.

Nový cenník Správy TANAP-u môže uškodiť menším podujatiam
Na snímke pohľad na tatranský štít Kriváň. Foto: TASR

Aktualizované poplatky za organizovanie podujatí vo Vysokých Tatrách, ktoré zaviedla od júla Správa Tatranského národného parku (TANAP), podľa Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry poškodia najmä menšie športové akcie.

Uviedla to riaditeľka združenia Lenka Rusnáková s tým, že viaceré aktivity v lete i v zime organizujú práve dobrovoľníci a nadšenci hôr a športu.

„Pre nás bol zverejnený cenník prekvapením. Našli sme ho náhodou a trochu nás mrzí, že nedošlo k jasnej komunikácii zo strany správy. A teda ako ten cenník mysleli, kto to má platiť a ako sa žiada o povolenia. Najmä čo sa týka poplatkov za fotografovanie a natáčanie videí,“ skonštatovala.

Dodala, že v súčasnosti je už takmer každý návštevník tvorcom digitálneho obsah. Hranica medzi komerčným a nekomerčným využitím je vďaka sociálnym médiám a spoluprácam veľmi tenká.

„Pri podujatiach sa nerozlišujú bežecké od masových akcií. Príde nám, že chcú obmedziť takmer každé podujatie, ktoré sa bude v Tatrách konať. Maximálne sa tak budú môcť organizovať veľké komerčné akcie. Tam majú dostatočný rozpočet na to, aby si tieto poplatky mohli dovoliť,“ upozornila Rusnáková.

Menšie športové kluby či občianske združenia podľa nej na to vo väčšine prípadov nebudú mať zdroje.

„ZCR chápe, že podujatí v Tatrách je najmä po dvoch rokoch pandémie čoraz viac a z pohľadu ochrany prírody je prirodzené ich aj takouto formou regulovať. Uvítali by sme však, keby nám Správa TANAP-u predstavila víziu, ako si to predstavujú. Čo chcú, aby sa v národnom parku organizovalo, a čo nie,“ dodala.

Cenník existoval aj pred reformou

Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko upozornil, že cenník za organizovanie podujatí a podnikanie na štátnych pozemkoch tu bol už pred reformou národných parkov.

„My sme ho len aktualizovali a zverejnili, čo zjavne viacerým nevyhovuje. Treba si však uvedomiť, že napríklad pri bežeckých podujatiach, za ktoré organizátor vyberá štartovné a má z toho reálny príjem, nám po chodníkoch prebehne aj 400 ľudí. My ich potom musíme dávať dokopy. Štát to stojí nemalé finančné prostriedky,“ zdôraznil Majko.

Organizátorom viacerých podujatí je aj prevádzkovateľ stredísk cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách spoločnosť Tatry Mountain Resorts.

Jej hovorca Marián Galajda v tejto súvislosti uviedol, že schválené poplatky zvýšia náklady na organizáciu. „Naše tradičné podujatia však budeme realizovať v súčinnosti a podľa pravidiel nastavených Správou TANAP-u,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny