Na hlavný obsah

O post britského premiéra zabojuje osem kandidátov

Zatiaľ najväčším favoritom je bývalý minister financií.

O post britského premiéra zabojuje osem kandidátov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

O post nového lídra britskej Konzervatívnej strany a budúceho premiéra, ktorý nahradí končiaceho Borisa Johnsona, sa bude uchádzať osem kandidátov. Oznámil to v utorok (12 .7) Graham Brady, predseda výboru 1922, ktorý združuje väčšinu konzervatívnych poslancov.

Favoritom súboja je zrejme bývalý minister financií Rishi Sunak, ktorý na svoju stranu získal zatiaľ najviac zákonodarcov. Prieskumy favorizujú aj exministerku obrany Penny Mordauntovú. Do súboja o najvyšší vládny post postúpili len tí konzervatívni politici, ktorých podporilo najmenej 20 zákonodarcov.

Okrem Sunaka a Mordauntovej sú medzi nimi aj šéf zahraničného výboru Dolnej snemovne Tom Tugendhat, ministerka zahraničia Liz Trussová, minister financií Nadhim Zahawi, bývalý minister zdravotníctva a zahraničia Jeremy Hunt, generálna prokurátorka Suella Bravermanová a poslankyňa Kemi Badenochová.

Záujem o premiérsky úrad mal tiež minister dopravy Grant Shapps, ten však oznámil, že odstupuje a podporí Sunaka. „Verím, že má potrebné schopnosti a skúsenosti, aby viedol túto krajinu,“ napísal Shapps na twitteri. Silného zástancu má Sunak aj vo vicepremiérovi Dominikovi Raabovi.

„Viem, že Rishi disponuje tým, čo je potrebné. Má všetko, aby dokázal viesť túto krajinu v ekonomicky veľmi ťažkých časoch,“ povedal vicepremiér. Sunaka neskôr na twitteri podporil aj bývalý minister zdravotníctva Matt Hancock. Označil ho za najlepšieho zo všetkých kandidátov. Sunak podľa neho dokáže krajinu navigovať zložitou dobou.

Sám Sunak v prejave sľúbil, že jeho cieľom bude boj s infláciou, daňové škrty a hospodársky rast. Zároveň odsúdil „démonizáciu“ Borisa Johnsona. „Nebudem sa pokúšať prepisovať dejiny a snažiť sa démonizovať Borisa, zveličovať jeho chyby a popierať jeho zásluhy,“ povedal Sunak, ktorý sa tak podľa komentátorov snaží získať na svoju stranu časť spolustraníkov, ktorí Johnsonovu éru vnímajú pozitívne.

Kto má najvyššiu šancu?

Hlasných podporovateľov má aj šéfka diplomacie Trussová, za ktorú sa postavila ministerka kultúry Nadine Dorriesová či tajomník pre brexit Jacob Rees-Mogg.

Kampaň začal tiež Tugendhat, ktorého podporila okrem iného ministerka pre zahraničný obchod Anne-Marie Trevelyanová.

Do boja o hlasy spolustraníkov sa pustila tiež poslankyňa Badenochová či Mordauntová, ktorá má na svojej strane vplyvného exministra pre brexit Davida Davisa.

Kandidatúru naopak vylúčila ministerka vnútra Priti Patelová, ktorá sa pôvodne chcela zapojiť. Uviedla, že v súčasnosti nepodporí žiadneho kandidáta, ale pripúšťa, že tak urobí neskôr. Zo súboja odstúpili aj exminister zdravotníctva Sajid Javid a poslanec Rehman Chishti, ktorí nezohnali potrebný počet podporovateľov.

Podľa stávkarov majú najväčšie šance na víťazstvo Sunak a Mordauntová, ktorí aktuálne vedú aj čo do počtu poslancov, ktorí ich kandidatúru verejne podporili. Sunaka chce voliť 48 zákonodarcov, Mordauntovú 30.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet