Na hlavný obsah

O post košického župana zabojuje aj Eduard Buraš

Pôsobí ako poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu.

O post košického župana zabojuje aj Eduard Buraš
Na snímke Eduard Buraš. Foto: TASR

O post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) sa chce v jesenných voľbách uchádzať Eduard Buraš, riaditeľ Združenia Feman.

Buraš pôsobí aj ako poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu. Kandidovať chce ako nezávislý, aktuálne začal so zberom podpisov potrebných na kandidatúru. Oznámil to na štvrtkovej (28. 7.) tlačovej konferencii v Košiciach.

Po úspešnom zbere podpisov priblíži svoj volebný program a spustí volebnú kampaň. Profiluje sa ako občiansky kandidát, oprieť sa chce aj o podporu z mimovládneho sektora, kde 30 rokov pôsobil. Súčasťou jeho tímu by mali byť aj ďalší nezávislí kandidáti na krajských poslancov.

Vojna na Ukrajine ako príležitosť

„Samozrejme, medzi priority patrí cestná infraštruktúra, zdravie, ekológia, životné prostredie, seniori, mládež, bývanie, sociálne bývanie a nemožno zabúdať na problematiku dnešných dní, a to je sucho, strata vody, kanalizácia, odchytávanie dažďovej vody To sú problémy, s ktorými sa dennodenne stretávame,“ povedal k tomu, na čo chce klásť dôraz.

V rámci životného prostredia poukázal na potrebu riešiť problém environmentálnej záťaže s PCB látkami na Zemplíne a nárast počtu narodených detí so zdravotnými problémami.

„Treba hľadať alternatívy, ako ľuďom pomôcť, ako pôdu vyčistiť, alternatívy, ako využívať prírodné krásy a cestovný ruch.“ Dodal, že je potreba hľadať možnosti cezhraničnej spolupráce a využiť možnosti finančných programov.

„Stále hovorím, že vojna na Ukrajine je príležitosťou na regionálny rozvoj a na pritiahnutie finančných zdrojov,“ skonštatoval.

V prípade volebnej kampane preruší svoju činnosť poradcu vlády. Kandidatúru na predsedu KSK na tlačových konferenciách už ohlásili obhajca postu Rastislav Trnka za koalíciu KDH a Aliancia, Róbert Suja za Hlas-SD, Viliam Zahorčák za Smer-SD, Erik Ňarjaš za OĽANO, Viliam Púček za ĽSNS, Džemal Kodrazi za stranu Princíp a Ivan Hriczko za Slovenskú iniciatívu menšín (SIM).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny