Na hlavný obsah

Obavy, že Rusko dodávky plynu cez Nord Stream 1 neobnoví, sú podľa analytičky namieste

Kremeľ však obvinenia odmieta.

Obavy, že Rusko dodávky plynu cez Nord Stream 1 neobnoví, sú podľa analytičky namieste
Ilustračná snímka- plynárne. Foto: RTVS

V Nemecku sa začala bežná údržba plynovodu Nord Stream 1, ktorá sa môže pre krajinu skončiť fiaskom, upozorňujú odborníci. Po novom zrejme dostanú výnimku zo sankcií turbíny pre plynovod.

Táto skutočnosť pobúrila Kyjev. Titulky nemeckých médií opäť plnia obavy z plynovej krízy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Kohútiky na plynovode Nordstream 1 sa uzavreli pre bežnú každoročnú údržbu. Nebyť invázie ruských vojsk na Ukrajinu, táto udalosť by podľa expertov neznamenala nič výnimočné.

Politici v Berlíne sa však obávajú, že po tej tohtoročnej, už plyn do Nemecka pre spor Západu s Ruskom cez toto potrubie nemusí potiecť.

„Teraz panujú obavy, ktoré sú z môjho pohľadu na mieste. A to, že Rusko môže údržbu využiť ako zámienku. Ako príležitosť k tomu, aby dodávky plynu do Nemecka alebo ďalej do Európy už neobnovilo“, vysvetľuje analytička Helena Truchlá z výskumného ústavu STEM.

Tohtoročná údržba potrvá do 21. júla. Ruský plynárenský gigant Gazprom ešte minulý mesiac znížil dodávky práve v plynovode Nordstream 1 na 40 percent celkovej kapacity, Slovensku zas o 30 percent. Dôvodom boli podľa spoločnosti technické problémy s ruskými turbínami.

Ropa a plyn ako politická zbraň

Po ich servise v Kanade sa nemohli pre uvalené sankcie vrátiť do Nemecka. Ottawa však najnovšie uviedla, že umožní výnimku zo sankcií. Západ okrem iného viní Moskvu z využívania ropy a plynu ako politickej zbrane.

„Odmietame akékoľvek obvinenia. Ak sa turbíny vrátia po oprave na svoje miesto, Rusko zvýši dodávky plynu,“ pokračuje hovorca Kremľa Dmitri Peskov.

Rozhodnutie Kanady sa nepáči Ukrajine. Podľa Kyjeva sa týmto krokom podkopáva účinnosť uvalených sankcií. Ottawa však argumentuje tým, že bez ruského plynu hrozí nemeckej ekonomike kolaps. Tento scenár pripúšťajú aj politici v Berlíne.

„Nemci v tejto chvíli kladú dôraz na úspory. Je to účinný spôsob ako teraz plyn ušetriť a využívať ho v zimných mesiacoch, keď ho budeme potrebovať na kúrenie alebo v priemysle. Hovoria o tom, že sa je možné kratšiu dobu sprchovať, menej doma kúriť, vyhrievať bazény a kúpaliska,“ hovorí analytička.

Rozhodnutie každého jednotlivca môže podľa nej mať v súčte veľký efekt. Ďalej dodáva, že práve úspora je spôsob, ako sa môže Európa pripraviť na neistú zimu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál