Na hlavný obsah

Obce v Banskobystrickom kraji bijú na poplach, trápi ich nedostatok vody

Podľa vodárov ide o najhoršie obdobie za posledných 10 rokov.

Obce v Banskobystrickom kraji bijú na poplach, trápi ich nedostatok vody
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Banskobystrickom kraji je najmenej pitnej vody za uplynulé desaťročie, tvrdia to vodári. Tridsaťsedem obcí a miest v kraji vyzvali, aby užívanie pitnej vody dočasne obmedzili. A to najmä pri polievaní záhrad či napúšťaní bazénov.

V obci Hrochoť neďaleko Banskej Bystrice nepamätajú takéto suché leto už desaťročia. Problémy dokonca pociťujú i tí, ktorí majú okrem vodovodu aj vlastnú studňu.

„U nás v obci už poriadne nezapršalo od mája. Celý jún bol veľmi slnečný a teplý s minimálnym počtom zrážok. Podľa regulačného opatrenia sa obmedzilo napúšťanie vodných bazénov a polievanie záhrad,“ vysvetlil starosta Hrochote Marian Mazúch.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa starostu bude treba v budúcnosti prehodnotiť aj rozšírenie kapacity obidvoch vodojemov v obci. Zvýšený odber vody zaznamenali najmä počas horúcich dní aj v obci Badín.

Obmedzenia používania vody na iné účely v dotknutých 37 samosprávach sa týkajú okrem bazénov a záhrad aj polievania verejnej zelene, trávnikov či umývania áut.

„Prerušenie dodávky z verejného vodovodu zatiaľ nehrozí. Ak by však táto situácia trvala dlhšie, museli by sme pristúpiť napríklad k prerušeniu dodávky vody v určitom časovom pásme,“ uviedla Slavomíra Vogelová, hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

Hydrológovia hovoria o nedostatku plošných zrážok, ktoré sú zväčša iba veľmi lokálne a búrkového charakteru. Obmedzenia sa dotkli okrem viacerých menších obcí aj miest – konkrétne Novej Bane, Žarnovice a Dudiniec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny