Na hlavný obsah

Obce v Bratislavskom kraji kritizujú nový železničný grafikon

Mnohé regionálne vlaky by u nich nezastavovali.

Mestá a obce v Bratislavskom kraji ostro kritizujú navrhovaný železničný grafikon. Ich zástupcovia hovoria, že ak sa niektoré vlakové spojenia zrušia, verejná doprava už pre cestujúcich nebude atraktívna a ľudia sa vrátia naspäť do áut. Ministerstvo dopravy reaguje, že zmeny nie sú definitívne.

Starosta Bernolákova Miroslav Turenič hovorí, že trvalo roky, kým cestujúcim vytvorili také podmienky, aby mali ochotu prestúpiť do verejnej dopravy. Podľa návrhu železničného grafikonu by malo touto stanicou prechádzať menej vlakov už od decembra.

„Minimálne 30 % regionálnych spojov a vlakov by nám vlastne vypadlo a vôbec nezastavovalo v našich staniciach, čo je pre nás veľmi likvidačné,“ vysvetlil starosta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za trištvrte milióna z eurofondov tu vytvorili miesto, kde sa stretávajú peší, cyklisti, autobusy, ale aj autá na záchytnom parkovisku. Podľa starostu netreba vlaky rušiť, ale pridávať. „Už dnes, keď chcete ísť vlakom, tak cestujete ako v dobytkovom vozni. Ten vlak jednoducho nestačí,“ dodal.

Stovky pripomienok

Okrem Bernolákova sa návrh grafikonu nepáči ani okolitým obciam. Spolu s cestujúcou verejnosťou sa obrátili na Bratislavskú integrovanú dopravu, ktorá zastrešuje dopravné služby v regióne. Poslali jej takmer 300 pripomienok.

„Ak sa tento grafikon nastaví necitlivo, tak to v praxi znamená, že pre mnohých ľudí bude nedostupná automatická vec, akou je cestovanie za prácou, do sociálneho zariadenia, škôl alebo do nemocnice,“ poznamenal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Ministerstvo dopravy, aj v mene železničnej spoločnosti hovorí, že so samosprávami bude o zmenách na tratiach ešte rokovať, a to už v pondelok (18. 7.). Definitívna podoba nového grafikonu bude známa v septembri a do platnosti vstúpi 11. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny