Na hlavný obsah

Očakáva sa ruská operačná pauza a ukrajinský protiútok

Šéf MI6 vyhlásil, že ukrajinské sily by mohli vojnu vyhrať.

Očakáva sa ruská operačná pauza a ukrajinský protiútok
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruskej armáde na Ukrajine v najbližších týždňoch dôjde dych a pravdepodobne ju čaká takzvaná operačná pauza. Na bezpečnostnom fóre v americkom Aspene to povedal šéf britskej rozviedky Richard Moore.

V bojoch na východe Ukrajiny tak podľa neho môže prebrať iniciatívu domáca armáda. Vyhlásil tiež, že od začiatku konfliktu na Ukrajine vyhostili z európskych krajín asi štyri stovky ruských špiónov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepiam.

Šéf MI6 Richard Moore počas bezpečnostnej konferencie vyhlásil, že ukrajinské sily by mohli vojnu vyhrať.

Ruská armáda totiž podľa neho na Ukrajine zlyháva. Hoci ešte nie je koniec vojny, pokrok, ktorý urobili ruské sily, je nepatrný. Postupujú pomaly a územie, ktoré dobijú je úplne zničené. Moore zároveň predpokladá, že onedlho stratia dych a budú sa musieť preskupiť. To využije ukrajinská armáda a s dodanými západnými zbraňami pôjde do protiútoku.

Európa už vyhostila polovicu legálnych ruských špiónov

Podľa informácií, ktorými disponujú západné spravodajské služby, v Európe operovalo približne 800 legálnych ruských špiónov. Európskym štátom sa podarilo polovicu z nich vyhostiť. Najmenej 35 ruských diplomatov na jar tohto roku vyhostilo aj Slovensko.

Moore priblížil, že v prevažnej väčšine prípadov ide o zamestnancov ruských veľvyslanectiev, ktorí získavajú spravodajské informácie pre Rusko. Okrem nich pôsobia aj takzvaní nelegálni operatívci. Teda takí, ktorí sa tvária ako občania iných štátov. Ak ich krajina odhalí, rovno ich uväzní. Ako napríklad nedávno Španielsko a Holandsko.

Šéf britskej tajnej služby verí, že vojna na Ukrajine je pre Kyjev „vyhrateľnou kampaňou“. Pre Rusko bude „v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov čoraz ťažšie zásobovať armádu ľudskou silou a materiálom“, pretože vojna smeruje do kritickej fázy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál