Na hlavný obsah

Odborári sa s vládou dohodli na zvýšení platov zamestnancom štátnej správy a školstva

K valorizácii dôjde budúci rok dvakrát.

Odborári sa s vládou dohodli na zvýšení platov zamestnancom štátnej správy a školstva
V popredí premiér Eduard Heger (OĽANO) počas vyhlásenia o zvyšovaní platov zamestnancov štátnej správy. Foto: TASR

Na zvýšenie platov zamestnancov v štátnej správe a školstve dá vláda miliardu eur. O výsledkoch kolektívneho vyjednávania informoval v stredu (13. 7.) predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

S odborármi sa dohodli, že od 1. januára 2023 sa platy zamestnancov v štátnej správe valorizujú o 7 percent. Od 1. septembra zasa o ďalších 10 percent.

Zamestnancom školstva, vedy a výskumu vzrastú platy od 1. januára od 10 percent a následne od 1. septembra o ďalších 12 percent.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nespresnil, odkiaľ vezme peniaze na zvyšovanie platov. Chce zvolať samostatnú tlačovú konferenciu, na ktorej by predstavil všetky podrobnosti.

Kolektívnu zmluvu ešte nepodpísali, no podľa Matoviča na nej dohoda už je. Platiť má do 31. augusta 2024 preto, aby platila aj po najbližších parlamentných voľbách, ak k nim dôjde v riadnom termíne.

Koniec štrajkovej pohotovosti

Už koncom júna premiér avizoval, že v septembri vyplatia zamestnancov štátnej a verejnej správy jednorazový príspevok v hodnote 500 eur. Ten sa však netýka pracovníkov v zdravotníctve, sociálnych službách či vojakov.

Šéf školských odborárov Pavol Ondek po oznámení dohody vyhlásil, že ruší štrajkovú pohotovosť zamestnancov školstva.

Okrem toho hovoril, že vďaka valorizácii sa zásadne zvýšia platy začínajúcim učiteľom a učiteľkám či tým, ktorí pracujú v materských školách. Podľa neho sa v priemere učiteľom zvýšia platy o 300 eur mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika