Na hlavný obsah

Opravená turbína pre plynovod Nord Stream 1 je už v Nemecku

Kanada za to čelí Zelenského kritike.

Opravená turbína pre plynovod Nord Stream 1 je už v Nemecku
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Václav Šálek

Kanada v nedeľu (17. 7.) poslala do Nemecka turbínu pre plynovod Nord Stream 1, ktorá je po oprave. Informoval o tom v pondelok (18. 7.) denník Kommersant s odvolaním sa na informované zdroje.

Ak sa nevyskytnú žiadne problémy s logistikou a colnou správou, turbína by mala podľa novín doraziť do Ruska za ďalších päť až sedem dní. Nord Stream 1 vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka a je hlavnou trasou pre dodávky ruského zemného plynu do EÚ.

Gazprom, Kremľom kontrolovaná ruská plynárenská spoločnosť, ktorá vyváža plyn cez plynovod z Ruska, znížila v júni prietok plynu v plynovode Nord Stream 1 na približne 40 % jeho pôvodnej kapacity. Odôvodnila to technickými problémami s kompresorovou turbínou.

Minulý týždeň sa začala aj pravidelná údržba potrubia. Potrvá do 21. júla. Niektorí európski politici sa obávajú, že Gazprom po údržbe buď neobnoví dodávky plynu, alebo ich obnoví len v obmedzenom režime.

Nemecko je do značnej miery závislé od dodávok energie z Ruska. Zastavenie toku plynu cez plynovod Nord Stream 1 by zmarilo plán krajiny naplniť zásobníky na zimu a prehĺbilo by plynovú krízu, ktorá si vyžiadala mimoriadne opatrenia vlády a vysoké účty pre spotrebiteľov.

Ukrajinská kritika

Turbína sa stala aj predmetom sporu medzi Nemeckom a Ukrajinou. Kyjev vyzval Kanadu, aby si turbínu ponechala, a uviedol, že jej vrátenie porušuje sankcie uvalené na Moskvu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi povedal, že Ukrajinci nikdy neprijmú rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu pre ruský plynovod a tvrdia, že jej odovzdanie Nemecku porušilo sankcie.

Podmorský plynovod Nord Stream 1 je v prevádzke od roku 2011 a vedie z ruského Vyborgu do Lubminu pri Greifswalde v severnom Nemecku. Je dlhý 1 222 kilometrov a jeho maximálna kapacita je 55 miliárd kubických metrov plynu ročne.

Plynovod Nord Stream 2 dokončili minulý rok. Vedie paralelne s plynovodom Nord Stream 1 a má rovnakú kapacitu. Nemecké úrady však odmietli vydať povolenie na jeho spustenie pred vpádom ruských vojsk na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika