Na hlavný obsah

Oznámili, kedy otvoria parížsku katedrálu Notre-Dame

Paríž chce upraviť aj najbližšie okolie katedrály.

Oznámili, kedy otvoria parížsku katedrálu Notre-Dame
Nádvorie parížskej katedrály Notre-Dame Foto: TASR/AP

Parížsku katedrálu Notre-Dame znovu otvoria v roku 2024, päť rokov po tom, ako ju zničil rozsiahly požiar. Oznámila to vo štvrtok (29. 7.) francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková, ktorú cituje tlačová agentúra Reuters.

Podľa ministerky sa skončila záchranná fáza obnovy a koncom leta budú môcť začať s rekonštrukčnými prácami. Katedrálu v polovici apríla 2019 vážne poškodil požiar, ktorý zničil strechu a štíhlu drevenú vežičku nad presbytériom – sanktusník. Katastrofu vtedy sledoval v priamom prenose celý svet.

Obnovujú ju do podoby z 19. storočia

„Rok 2024 bude rokom dokončenia veľkej časti týchto prác, rokom opätovného otvorenia katedrály pre veriacich a verejnosť,“ povedala Abdul-Malaková počas návštevy miesta.

Krátko po požiari francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že katedrálu z 12. storočia obnovia. Neskôr prisľúbil, že ju opäť otvoria do roku 2024, keď bude Francúzsko hostiť letné olympijské hry.

Chrám obnovujú do podoby, ako ju v polovici 19. storočia zrekonštruoval francúzsky architekt Eugene Viollet-le-Duc. Rekonštrukcia bude zahŕňať najmä obnovu drevenej strešnej konštrukcie, klenieb a sanktusníka.

Paríž chce upraviť aj najbližšie okolie katedrály. Magistrát spomedzi štyroch uchádzačov koncom júna vybral belgického krajinného architekta Basa Smetsa.

Notre-Dame je jedným z turisticky najvyhľadávanejších miest na svete, katedrálu pred požiarom každoročne navštívilo niekoľko miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet