Na hlavný obsah

Pápež František chce menej cestovať, nevylučuje ani odstúpenie

Trpí bolesťami kolena.

Pápež František chce menej cestovať, nevylučuje ani odstúpenie
Pápež František počas generálnej audiencie vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež František v sobotu (30. 7.) povedal, že už viac nemôže cestovať do zahraničia v rovnakom rozsahu ako doteraz. Zároveň nevylučuje odstúpenie z pápežského úradu v prípade zhoršenia zdravotných problémov.

Uviedol to na palube lietadla pri návrate z návštevy Kanady. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

„Nemyslím si, že dokážem cestovať rovnakým tempom ako doteraz,“ povedal novinárom 85-ročný pápež, ktorý trpí bolesťami kolena a počas šesťdňovej návštevy Kanady musel využívať na invalidný vozík.

„V mojom veku a s týmto obmedzením (problémy s kolenom) sa musím trochu šetriť, aby som mohol cirkvi slúžiť alebo popremýšľať o možnosti odstúpenia,“ uviedol pápež František.

Dodal, že momentálne o svojej rezignácii neuvažuje, ale to podľa neho neznamená, že k tomu nemôže dôjsť pozajtra.      

Udalosti v Kanade nazval genocídou

Pápež však dodal, že napriek zdravotným problémom chce aj naďalej cestovať a ako vysvetlil, návštevy môžu plánovať v trochu menšom rozsahu.

František sa v Kanade ospravedlnil pôvodným obyvateľom, ktorí zažili zlé zaobchádzanie v školách vedených katolíckou cirkvou.

V sobotu na palube lietadla počas tlačovej konferencie zaobchádzanie s domorodými obyvateľmi v Kanade prirovnal ku genocíde. „Nepovedal som to slovo (v Kanade), pretože mi to neprišlo na um, ale opísal som genocídu. A požiadal som o odpustenie za toto dianie, ktoré bolo genocídou. Tiež som to odsúdil,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet